Στεφάνου: Διαπραγμάτευση με στρατηγικό επενδυτή για τις ΚΑ

18:01 8/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση θα κινηθεί προς την κατεύθυνση διαπραγμάτευσης με στρατηγικό επενδυτή για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Στα πλαίσια της πολιτικής της Κυβέρνησης να στηρίζει τις Κυπριακές Αερογραμμές δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζουν για την Κύπρο και ειδικά για την κυπριακή οικονομία, σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την απόφαση που έλαβε

το Γενάρη 2011 για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και ενέκρινε τη συμμετοχή της Κυβέρνησης ως κύριου μετόχου στη νέα έκδοση κεφαλαίου της εταιρείας με την αποδοχή των δικαιωμάτων προτίμησης αγοράς μετοχών ή άλλου είδους μετοχών που θα της προσφερθούν», είπε.

Πρόσθεσε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών εξουσιοδοτήθηκε όπως κοινοποιήσει την απόφαση αυτή στον Εφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για υλοποίηση της εν λόγω απόφασης».

Ο κ. Στεφάνου συνέχισε λέγοντας ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών να διαπραγματευτεί την πώληση μετοχών της Κυβέρνησης, που κατέχει στις Κυπριακές Αερογραμμές και να διαμορφώσει σχετική πρόταση που θα τεθεί ενώπιον του σώματος προς έγκριση».

«Οπως αντιλαμβάνεστε, ο Υπουργός Οικονομικών, η Κυβέρνηση, θα κινηθεί προς την κατεύθυνση διαπραγμάτευσης με στρατηγικό επενδυτή για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών και για τη διασφάλιση της προοπτικής λειτουργίας της εταιρείας», πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στο ιστορικό των Κυπριακών Αερογραμμών λέγοντας ότι «οι Κυπριακές Αερογραμμές για πολλά χρόνια αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, τα οποία έγιναν πολύ πιο πιεστικά από αποφάσεις που λήφθηκαν στο παρελθόν αλλά και με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και την ελευθεροποίηση των αερομεταφορών».

Ο έντονος ανταγωνισμός, είπε, «επέτεινε τα προβλήματα τα οποία έγιναν ακόμη πιο πιεστικά μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Υπενθύμισε ότι «στις 20 Ιανουαρίου 2011 η Κυβέρνηση είχε εγκρίνει την αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας και ενέκρινε σχέδιο αποζημίωσης λόγω των απαγορεύσεων των υπερπτήσεων στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και καταβολή 20 εκ. για αποζημίωση».

Ωστόσο, όπως ανέφερε, «το ποσό αυτό συνέβαλε στο να ξεπεραστούν προσωρινά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε η εταιρεία, αλλά δεν κατέστη δυνατό παρά την εφαρμογή σχεδίου δράσης από μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διεύθυνσης των Κυπριακών Αερογραμμών, που διαλάμβανε τον ανασχεδιασμό και ορθολογισμό του πτητικού προγράμματος, την αντικατάσταση των δύο Airbus 330, τη μείωση του προσωπικού κατά 130 άτομα, τη μείωση των μισθών κατά 10% και άλλων μέτρων που είχαν ληφθεί, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».

«Σήμερα οι ΚΑ αντιμετωπίζουν ξανά έντονα προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε.

Κληθείς να διευκρινίσει ποιο θα είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα