Στεφάνου: Δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών

15:42 27/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσει η διαδικασία τις εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος με ένα τρόπο βιώσιμο και αποτελεσματικό, γιατί από την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό η περαιτέρω πορεία της οικονομίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών.

Ο κ. Στεφάνου μιλούσε μετά την τέλεση της κηδείας του Χρίστου Πετρή Γιωργκάτζιη, του οποίου τα λείψανα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Μπέικιογιου και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Ερωτηθείς

τι γίνεται με τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και αν υπάρχει κάτι το οποίο έχει ξεκαθαρίσει όσον αφορά την κάθοδο της, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τίποτα πότε θα κατέβει στην Κύπρο η τρόικα.

“Συνεχίζονται οι επαφές και οι διαβουλεύσεις με την έννοια της διευκρίνησης και του ξεκαθαρίσματος διαφόρων ζητημάτων που έχουν να κάνουν είτε με τις δικές μας θέσεις είτε γενικότερα με τα ζητήματα των θέσεων που έχει τρόικα, με στόχο να προλειάνουμε το έδαφος, να γίνει μια καλή προεργασία, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει και διαπραγμάτευση με προοπτικές να ολοκληρώσουμε σύντομα την συμφωνία”, σημείωσε.

Σε παρατήρηση ότι έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι η Τρόικα θα φθάσει στην Κύπρο την Δευτέρα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι από την στιγμή που δεν τους έχουν στείλει τέτοιο μήνυμα, άρα δεν μπορώ να επιβεβαιώσω μια τέτοια πληροφορία.

«Άλλωστε, μέχρι τώρα έχουν ακουστεί πάρα πολλά αναφορικά με την κάθοδο της τρόικας στην Κύπρο. Για το πότε θα κατέβει. Μόλις έχουμε την ημερομηνία θα το πούμε. Έχουν ακουστεί και ακούονται πάρα πολλά για το τι λέει και το τι δεν λέει η τρόικα, για το τι αποδέχεται και το τι δεν αποδέχεται. Νομίζω ότι όλη αυτή η παραφιλολογία δεν βοηθά, ειδικά τούτη τη στιγμή που είναι ευαίσθητη, με την έννοια ότι αναμένουμε να μας καθορίσει την ημερομηνία που η Τρόικα θα κατέβει στην Κύπρο για να μπορέσουμε να αρχίσουμε και τις διαπραγματεύσεις από κοντά», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ότι υπήρχε ένα χρονοδιάγραμμα από πλευράς της Κυβέρνησης, μιλούσαμε για την 12η Νοεμβρίου και αν πήγαιναν όλα καλά και είχαμε το μνημόνιο λίγο πριν τα Χριστούγεννα να έχουμε την πρώτη δόση, ώστε να μην πάμε σε στάση πληρωμών. Έχουν αλλάξει κάπως τα πράγματα, μετά τις εξελίξεις όσον αφορά την Ισπανία, και εάν θα αποφύγουμε τη στάση πληρωμών;.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι “στις 12 Νοεμβρίου είναι η ευρωζώνη”.

«Εκεί θα θέλαμε να συζητηθούν, όπως και οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν, τα ζητήματα, όλα μαζί, αυτά που εκκρεμούν.  Φαίνεται, ακόμα δεν υπάρχει κάτι που να είναι σίγουρο, ότι η Ισπανία, για παράδειγμα, τελικά δεν θα απευθυνθεί τώρα, τουλάχιστον, στο μηχανισμό, άρα δεν θα εγείρεται θέμα στην ευρωζώνη. Απ’ εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα και στους χρονικούς ορίζοντες, αυτό που έχει λεχθεί είναι ότι από τη συνομολογήση της συμφωνίας χρειάζονται, περίπου, σε τεχνικό επίπεδο γύρω στις έξι εβδομάδες για να απελευθερωθεί η πρώτη δόση. Αυτό δεν σημαίνει, όμως

Keywords
Τυχαία Θέματα