ΕΥΡΩΚΟ: Δεν μπορεί ο ΥΠΟΙΚ να παρουσιάζεται ως σωτήρας

15:42 27/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

«Η διαγραφή χρεών από τις τράπεζες προς κόμματα και πολίτες καταβυθίζει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και κλονίζει συθέμελα το τραπεζικό σύστημα στην συνείδηση των πολιτών» ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο οποίος εξέφρασε διαφωνία με την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα σε ό,τι αφορά το θέμα της διαγραφής χρεών.

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ακόμα ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν

μπορεί να παρουσιάζεται ως ο σωτήρας του τραπεζικού συστήματος και πρόσθεσε πως στη συζήτηση που διεξάγεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για τα θέματα των τραπεζών πρέπει να προστεθεί και το θέμα των μπόνους που πήρε ο Υπουργός όταν ήταν ακόμα στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας.

«Έχουμε σημειώσει τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα χθες ότι το χάρισμα χρεών προς κόμματα και πολίτες συνιστά απλώς διαπλοκή, έχει δηλαδή πολιτική διάσταση και δεν έχει καμία ποινική διάσταση. Διαφωνούμε κάθετα», είπε ο κ. Ερωτοκρίτου, σε διάσκεψη Τύπου σήμερα, προσθέτοντας πως «σύμφωνα με την κρατούσα νομική αντίληψη οι καταθέσεις των πολιτών στα τραπεζικά ιδρύματα αποτελούν δάνεια των πολιτών προς τις τράπεζες που υποχρεούνται να τα διαχειρίζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή. Από τη στιγμή όμως, που δωρίζουν τα χρήματα αυτά, τα χαρίζουν δηλαδή, προς οποιοδήποτε τρίτο τούτο απαγορεύεται σύμφωνα με ρητή διάταξη του άρθρου 301 παράγραφος 2 του ποινικού κώδικα».

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, «το αδίκημα αυτό συνεπιφέρει φυλάκιση μέχρι και τριών χρόνων και βεβαίως δυνατό να διαπράττεται είτε με πρόθεση είτε με αμέλεια».

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα «να προχωρήσει άμεσα στο δόσιμο οδηγιών για τη λήψη καταθέσεων από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που έχουν χαρίσει δάνεια σε κόμματα και πολίτες και να προσάξει τους υπευθύνους ενώπιον της δικαιοσύνης».

Αν αμελήσει να το πράξει, είπε, «καλούμε τους πολίτες να το πράξουν ιδιωτικά μέσω των δικηγορών τους».

«Εμείς θεωρούμε πως με αυτό το ζήτημα, μαζί με την ορθή θέση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΥΚ ότι ο Υπουργός των οικονομικών, ο πολιτικός προϊστάμενος για τον τραπεζικό τομέα, δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως σωτήρας και ότι ενάσκησε ορθώς και κατά πρέποντα τρόπο τη λειτουργία του και την εποπτική δραστηριότητα στις τράπεζες όταν ο ίδιος ως στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας πριν να γίνει Υπουργός έχει πάρει εκατομμύρια μπόνους για τις συμβουλές που έδινε στους εργοδότες του, ανάμεσα στις οποίες βεβαίως ήταν και αυτές που αποδείχτηκαν καταστροφικές για τον τραπεζικό τομέα και σήμερα να καλείται να σώσει τον τραπεζικό τομέα με τον τρόπο που καλείται να τον σώσει» ανέφερε.

Ο κ. Ερωτοκρίτου συνέχισε λέγοντας ότι «η συζήτηση που ξεκίνησε στην Επιτροπή θεσμών και αξιών της Βουλής, με πρωτοβουλία του ΕΥΡΩΚΟ θα πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος» και θα πρέπει, όπως είπε, να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν το τραπεζικό τομέα, το θέμα των αξιόγραφων, το θέμα του χαρίσματος των δανείων, ακόμα και το θέμα «των εκατομμυρίων μπόνους

Keywords
Τυχαία Θέματα