Στα μέσα Μαρτίου αρχίζει η αξιολόγηση για το ξέπλυμα,λέει η Ε. Παπακυριακού

13:13 6/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και η εφαρμογή του, δήλωσε η Επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού, διευκρινίζοντας πως η αξιολόγηση θα αφορά μόνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η κ. Παπακυριακού, όπως και ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας συναντήθηκαν με τους επικεφαλής της Τρόικα

με αντικείμενο την επικείμενη αξιολόγηση για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

«Είχαμε κληθεί από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών να συναντήσουμε εκπροσώπους της Τρόικα τόσο εκπρόσωπος της ΚΤ όσο και εγώ για το θέμα της προγραμματιζόμενης αξιολόγησης στον τομέα ξεπλύματος παράνομου χρήματος που θα αφορά μόνο τις τράπεζες», ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Παπακυριακού.

Διευκρίνισε ότι η συνάντηση δεν εισήλθε στην λεπτομέρεια. «Απλώς συζητήθηκε η διαδικασία και με τη σειρά μας θα κάνουμε κάποιες επαφές με την Moneyval, εφόσον αντιπροσωπεύω και την Κύπρο σε αυτή την Επιτροπή, και θα γίνουν οι σχετικές διευθετήσεις. Τίποτα άλλο δεν έχει συζητηθεί», είπε.

Σε ερώτηση αν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα έναρξης της αξιολόγησης, η κ. Παπακυριακού παρέπεμψε στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι η αξιολόγηση προγραμματίζεται για τα μέσα Μαρτίου με προοπτική να τελειώσει η όλη διαδικασία προς το τέλος Μάρτη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους όρους εντολής, η κ. Παπακυριακού περιορίστηκε να αναφέρει ότι γίνεται επεξεργασία κάποιων των όρων εντολής, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό βρίσκεται στα χέρια του ΥΠΟΙΚ.

Ερωτηθείσα, αν η Κύπρος «θα βγει νικητής» από την όλη διαδικασία, η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ ανέφερε ότι «αισιοδοξούμε ότι επειδή η νομοθεσία μας είναι πάρα πολύ καλή και εφαρμόζεται στην πράξη».

«Αυτή είναι η ιδέα, να αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε στην Κύπρο, ότι δεν υστερούμε σε σύγκριση με άλλες χώρες στο θέμα της εφαρμογής των διεθνών μέτρων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα, τέλος, αν επιλέχθηκε ο ιδιωτικός οίκος που θα εμπλακεί στην αξιολόγηση, η κ. Παπακυριακού είπε πως δεν γνωρίζει, διευκρινίζοντας εκ νέου πως η αξιολόγηση δεν θα αφορά το όλο εθνικό σύστημα, αλλά «θα περιοριστεί στον τραπεζικό τομέα».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 με 13 Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα