Μιχάλης Σαρρής: Καταστροφικό το κούρεμα καταθέσεων

12:20 6/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το κούρεμα καταθέσεων θα είναι καταστροφικό τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρωζώνη, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ξεκαθαρίζοντας ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν επηρεαστεί οι καταθέτες λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Αυτό το θέμα δεν είναι στο τραπέζι», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Σαρρής αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε

στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή του Επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Χριστόφορου Πισαρίδη και των ηγεσιών των τραπεζών, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τις ηγεσίες των τραπεζών», τις οποίες ενημέρωσε, όπως είπε, «για το τι έγινε στις συναντήσεις μας στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της συνάντησης μας στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης»

«Ακούσαμε, δε, και από τις τράπεζες για την πρόοδο που γίνεται για την συγκρότηση σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Όπως ξέρετε, οι τράπεζες είναι ένα σημαντικό μέρος του μνημονίου. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, χρονοδιαγράμματα στα οποία πρέπει να παραμείνουμε πιστοί», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «ένας από τους λόγους που δουλεύουμε τόσοι σκληρά, μέρα και νύχτα, πάνω στην ολοκλήρωση του μνημονίου είναι για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα αναγκαία κεφάλαια ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να επαναδραστηριοποιηθούν και να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας».

Ερωτηθείς να πει ποίους προβληματισμούς και ανησυχίες κατέθεσαν οι τραπεζίτες και αν ήγειραν τα θέματα του κουρέματος των καταθέσεων και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο κ. Σαρρής είπε ότι όσον αφορά το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος έχει επιτευχθεί μια συμφωνία – την οποίαν εγκρίνουν και οι τράπεζες- για τον τρόπο ελέγχου του συστήματος που αφορά το ξέπλυμα χρήματος.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι «να μπορέσουμε, εκεί που υπάρχουν θέματα, να βελτιώσουμε και να έχουμε βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τα συστήματα που έχουμε για να αναγνωρίζουμε περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων, είπε ότι «έχουμε επαναλάβει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα το οποίο είναι στο τραπέζι. Θα είναι καταστροφικό και για την Κύπρο και για την Ευρωζώνη».

Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι αυτό το μήνυμα άρχισε σταδιακά να περνά και σε όσους θεωρούσαν πιθανόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ερωτηθείς κατά πόσον τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών αποτελούν προϋπόθεση για την υπογραφή του μνημονίου, είπε ότι έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα και οίκοι «εργάζονται πυρετωδώς» γι’ αυτό το θέμα.

Πρόσθεσε ότι πριν από την υπογραφή του μνημονίου θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους για τα αποτελέσματα και τους στόχους «ώστε να ικανοποιηθούν ότι η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί το τραπεζικό σύστημα μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου είναι η σωστή».

Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από τους ρυθμούς αναδιάρθρωσης των τραπεζών, είπε «δεν είναι θέμα εάν είμαστε ικανοποιημένοι. Ξέρω ότι δουλεύουν πολύ σκληρά και ότι η καλή θέληση υπάρχει. Αναγνωρίζουν και οι ίδιοι ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας οι τράπεζες να είναι σε θέση να διατηρούν την κερδοφορία τους και την ικανότητα τους να συνεισφέρουν στην οικονομία και ότι για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον δουλεύουν».

Ερωτηθείς περαιτέρω για την αναδιάρθρωση των τραπεζών και εάν περιλαμβάνει και συγχωνεύσεις τραπεζών, είπε ότι «η κάθε τράπεζα κάνει τα δικά της σχέδια (αναδιάρθρωσης) και δεν προβλέπεται καμία συγχώνευση τραπεζών».

Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για εισαγωγή έκτακτης εισφοράς πάνω στους τόκους των καταθέσεων, ο κ. Σαρρής είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση όπου ο κάθε ένας μας έχει δικαίωμα να εκφράζει γνώμες και εισηγήσεις. Πολλές εισηγήσεις έχουν και υπέρ και κατά».

Ανέφερε ότι δεν είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Διοικητή αυτή του την εισήγηση.

Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν επηρεαστεί οι καταθέτες λόγω της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας ότι «ο ακρογωνιαίος λίθος της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα είναι η ακεραιότητα των καταθέσεων και επομένως από αυτή την άποψη πρέπει να δούμε εάν έχει αρνητικές επιπτώσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα