Στα 169 δις τα επισφαλή δάνεια της Ισπανίας

13:03 18/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο ψηλότερο επίπεδο 50ετίας έφτασαν τα επισφαλή δάνεια στην Ισπανία τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας, η αξία των επισφαλών δανείων έφτασε στα 169,3 δισεκατομμύρια τον Ιούλιο, που αποτελεί το 9,86% των συνολικών δανείων, σε σύγκριση με 164,4 δις ή 9,42 τον Ιούνιο.

Καταγράφοντας μεγάλη αύξηση από το 8,96% που ήταν τον περασμένο Μάιο, τα επισφαλή δάνεια του Ιουλίου έφθασαν στο ψηλότερο σημείο από το 1962

από τότε που καταγράφονται επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ισπανίας.

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από την αύξηση των επισφαλών δανείων και των κατασχεθεισών περιουσιών μετά την έκρηξη της στεγαστικής φούσκας το 2008, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας σχεδόν στο 25%.

Η Κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε τον περασμένο μήνα τη δημιουργία μιας “κακής τράπεζας” η οποία θα απορροφήσει τις προβληματικές περιουσίες και τα επισφαλή δάνεια από τις τράπεζες, σε μια προσπάθεια να “καθαρίσει” τον χρηματοπιστωτικό τομέα και να αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Παράλληλα, η Μαδρίτη συμφώνησε να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για τη λήψη δανείου μέχρι και 100 δις που είχε αποφασίσει το Γιούρογκρουπ.

Η Κυβέρνηση Ραχόι πήρε βαριά μέτρα λιτότητας, περιλαμβανομένων σοβαρών περικοπών στους μισθούς και αυξήσεις φόρων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ένταξη της χώρας σε ένα πλήρες πρόγραμμα προσαρμογής, όπως στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ωστόσο, η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθύτερη ύφεση, καθώς και αναχρηματοδοτήσεις δημοσίου χρέους ύψους 30 δις τον Οκτώβριο, κάτι που οδηγεί επενδυτές στο συμπέρασμα ότι η χώρα θα αναγκαστεί συζήσει πλήρως πρόγραμμα διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα