Σοβαρές ενστάσεις της Κομισιόν για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη Ρουμανία και Βουλγαρία

16:07 18/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι ετήσιες εκθέσεις που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δύο χώρες μέλη που βρίσκονται σε επιτήρηση από τις Βρυξέλλες από το 2007, που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μάλιστα, οι παραβιάσεις των κανόνων που διέπουν ένα κράτος δικαίου είναι τέτοιες, που υποχρεώνουν την Επιτροπή να

συνεχίσει τη στενή παρακολούθηση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στις δύο χώρες, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει πως επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος τα τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με τη Βουλγαρία, η έκθεση επισημαίνει ότι το οργανωμένο έγκλημα έχει πολύ μεγάλη επιρροή στη λειτουργία της οικονομίας. Η έκθεση επικαλείται την στοιχεία της Europol (ευρωπαϊκή αστυνομία με αντικείμενο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας), σύμφωνα με τα οποία βουλγαρικές εγκληματικές ομάδες δραστηριοποιούνται σε 15 χώρες της ΕΕ με «εξειδίκευση» στη εμπορία ανθρώπων, και την απάτη με πιστωτικές κάρτες.

Η δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρία στην ουσία ακυρώνει τους κανόνες ανταγωνισμού και εμποδίζει τις ξένες επενδύσεις, αναφέρει η έκθεση, ενώ επισημαίνεται ότι πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν καταγγείλει στις Βρυξέλλες τη μη τήρηση των κοινοτικών κανόνων περί δημόσιων προμηθειών από τις βουλγαρικές αρχές.

Η Βουλγαρία είναι επίσης η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό συμβολαίων θανάτου, περισσότερες από 150 δολοφονίες την τελευταία δεκαετία έχουν ταυτιστεί με το οργανωμένο έγκλημα, ενώ ελάχιστες από αυτές εξιχνιάστηκαν και ακόμη λιγότερες οδήγησαν σε καταδίκη των ενόχων, τονίζεται.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι στη Βουλγαρία γίνεται «ξέπλυμα» χρήματος σε μεγάλη κλίματα παρά την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας.

Σχετικά με τη Ρουμανία, εκτός από τη διαφθορά ασκείται δριμύτατη κριτική για τον τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Μάλιστα, η Επιτροπή προαναγγέλλει ότι θα γίνει και νέα αξιολόγηση της χώρας στο τέλος του έτους.

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, ο οποίος ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μπασέσκου, έστειλε χθες επιστολή στην Κομισιόν υποσχόμενος ότι θα συμμορφωθεί με όλες τις αιτιάσεις των Βρυξελλών.

Στην έκθεση καταγγέλλεται ο συστηματικός χαρακτήρας των επιθέσεων στο κράτος δικαίου και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Καταγγέλλονται οι συνεχείς αμφισβητήσεις των δικαστικών αποφάσεων από τους πολιτικούς, ο περιορισμός των εξουσιών του συνταγματικού δικαστηρίου καθώς και η κατάργηση όλων των οργάνων ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.

Η Επιτροπή διατυπώνει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη σημασία που αποδίδει η ρουμανική κυβέρνηση στο κράτος δικαίου και το δημοκρατικό πλουραλισμό.

Η Κομισιόν καλεί τη κυβέρνηση της Ρουμανίας να αποσύρει αμέσως τα δύο διατάγματα που υιοθέτησε πριν από 10 μέρες, τα οποία περιορίζουν τις εξουσίες του συνταγματικού δικαστηρίου και αλλάζουν τους κανόνες του δημοψηφίσματος της 29ης Ιουλίου για την καθαίρεση του Προέδρου Τράιαν Μπασέσκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα