Σήμερα ή αύριο τα ονόματα του νέου «υπουργικού» στα κατεχόμενα

13:58 29/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να δοθεί στον Ντερβίς Έρογλου ο κατάλογος με τα ονόματα του νέου «υπουργικού συμβουλίου» στα κατεχόμενα μετά την κατάληξη σε πρωτόκολλο συνεργασίας το οποίο ενέκριναν χθες βράδυ τα συλλογικά όργανα των κομμάτων Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και Δημοκρατικό – Εθνικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το ΡΤΚ λαμβάνει επτά αξιώματα στη νέα «κυβέρνηση», που περιλαμβάνουν τον «πρωθυπουργό» και τα «υπουργεία» εξωτερικών, εσωτερικών, δημοσιονομικών, τροφίμων, γεωργίας και ενέργειας, εργασίας και κοινωνικών

ασφαλίσεων και υγείας.
Το ΔΚ θα έχει τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» (που δεν έχει θέση στο «υπουργικό») και τα «υπουργεία» τουρισμού και οικονομίας, μεταφορών και επικοινωνιών, εθνικής παιδείας και αθλητισμού, περιβάλλοντος και φυσικών πόρων.

Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα», ο πρόεδρος του ΡΤΚ Οζκάν Γιοργκαντζίογλου δήλωσε ότι ο συνασπισμός στο Κυπριακό θα συμβάλει με θετική και πρωτοβουλιακή προσέγγιση σε μια συμφωνία λύσης για μια ομοσπονδία που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα, σε δύο ζώνες και δύο κοινότητες.
Στα «εσωτερικά» θέματα, πρόσθεσε, θα διευκολύνει την αλλαγή του «συντάγματος», ώστε τον Ιούνιο του 2014 που είναι οι «τοπικές εκλογές» στα κατεχόμενα να φέρουν αυτές τις «συνταγματικές» αλλαγές ενώπιον των ψηφοφόρων με ένα ταυτόχρονο δημοψήφισμα. Οι αλλαγές θα αφορούν τους «νόμους» περί εκλογών και πολιτικών κομμάτων. Θα εκπονήσουν επίσης ένα μακροοικονομικό πρόγραμμα.

Η «Αφρίκα» σχολιάσει ότι το να φτιάξεις μια κυβέρνηση μαριονέτα, δηλαδή ελεγχόμενη, δεν ήταν τελικά τόσο εύκολο.
Σύμφωνα με την «Χαλκίν Σεσί» κάποια «υπουργεία» έχουν αλλάξει όπως το τουρισμού και οικονομικών και το τροφίμων, γεωργίας και ενέργειας, περιβάλλοντος και φυσικών πόρων. Αυτά προήλθαν από τον διαμοιρασμό αρμοδιοτήτων των «υπουργείων», τουρισμού περιβάλλοντος και πολιτισμού, οικονομίας και ενέργειας, ενώ στο γεωργίας και φυσικών πόρων προστέθηκε το «τροφίμων».

Σημειώνει ότι μετά από 14 ημέρες συνομιλιών για το «συνασπισμό», η χθεσινή νύχτα είχε ευτυχισμένο τέλος, καθώς ότι οι κομματικές βουλές (τα μεγαλύτερα αριθμητικά όργανα των δύο κομμάτων) έδωσαν στον «κυβερνητικό σχηματισμό» την έγκρισή του. Η απόφαση λήφθηκε εύκολα από το Δημοκρατικό κόμμα, σημειώνεται, ενώ στο ΡΤΚ συνέβη το αντίθετο. Η συνεδρίαση στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα ξεκίνησε, όπως γράφει, στις 8 το βράδυ και διήρκησε 4 ώρες, αφού ολοκληρώθηκε περίπου τα μεσάνυκτα μετά από έντονες αντιπαραθέσεις. Όσον αφορά το ότι η έγκριση από το ΡΤΚ άργησε να έρθει, γιατί υπήρξε αξίωση από την Άγκυρα να μην προχωρήσουν σε συνεργασία με το ΔΚ, ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου δήλωσε ότι «υπήρξαν κάποια κωλύματα. Για να τα ξεπεράσουμε, υπήρξε μια καθυστέρηση».
Σύμφωνα με την «Χαβαντίς» δύο φορές διακόπηκε η συνεδρία της κομματικής βουλής του ΡΤΚ. Την πρώτη ο πρόεδρος Γιορκαντζίογλου είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σερντάρ Ντενκτάς, καθώς υπήρξαν προβλήματα στη συνεδρία της κομματικής βουλής του ΔΚ, ενώ τη δεύτερη φορά, πραγματοποιήθηκε συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του ΡΤΚ για να αξιολογήσει την κατάσταση και θα τοποθετηθεί στην κομματική βουλή. «Δεν υπάρχει πρόβλημα στο πρωτόκολλο. Κάναμε κάποιες διορθώσεις», φέρεται να δήλωσε ο Γιοργκαντζίογλου. Η «Χαβαντίς» σημειώνει πάντως ότι η συνεδρία του ΡΤΚ αναμενόταν να διαρκέσει λίγη ώρα και λόγω της πολύωρης αναμονής κέρασαν σούπα στους λειτουργούς του Τύπου που περίμεναν.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι παρά κάποιες λευκές ψήφους, το ΔΚ ενέκρινε κατά πλειοψηφία την συνεργασία με το ΡΤΚ σε μια συνεδρία που διήρκησε κάτι περισσότερο από 2,5 ώρες.
Αν και ακόμα τα ονόματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί για το νέο «υπουργικό συμβούλιο», ο «βουλευτής» του ΔΚ (πρώην αντάρτης «βουλευτής» του ΚΕΕ), Χασάν Τατσόι ανέφερε χθες το βράδυ πως αποφάσισαν όπως «υπουργοποιηθούν» μέλη της «κοινοβουλευτικής ομάδας». Ανέφερε επίσης ότι πολλά «κυβερνητικά τμήματα» αλλάζουν πλέον χέρια με την αλλαγή των «υπουργείων» και κάποιες τ/κ εφημερίδες δημοσιεύουν λίστες με αυτές τις αλλαγές.

Από την άλλη ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου είπε πως το θέμα επρόκειτο να συζητούσε σήμερα η κεντρική επιτροπή του κόμματος (2ο σε τάξη όργανο μετά την κομματική βουλή), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διορίσουν και τεχνοκράτες και «βουλευτές».
Η «Κίπρις» επισημαίνει ότι είναι η τρίτη συνεργασία ΡΤΚ – ΔΚ τα τελευταία 20 χρόνια. Η πρώτη ήταν το 1994 με πρόεδρο του ΔΚ, τον Χακί Ατούν, ο οποίος έγινε και «πρωθυπουργός» και το 2004 όταν πρόεδρος του ΡΤΚ ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος εκλέγηκε μετά «πρόεδρος» και η «πρωθυπουργία» πέρασε στον επόμενο πρόεδρος του ΡΤΚ, Φερντί Σογιέρ. -

Keywords
Τυχαία Θέματα