ΣΕΚ: Αχορταγιά και απάθεια έπληξαν την οικονομία

10:12 9/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αχορταγιά και απάθεια έπληξαν την οικονομία, εκτιμά η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) η οποία αναφέρει, επίσης, ότι «η στόχευση των τραπεζιτών στο εύκολο κέρδος και η ανικανότητα της κυβέρνησης επιδείνωσαν την κρίση».

Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚ, «αυτή την κρίσιμη ώρα, υποδεικνύει πως για την αχορταγιά των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να διεξαχθεί

ανεξάρτητη έρευνα, (αφού οι τράπεζες δεν είναι απρόσωποι οργανισμοί), να αναδειχθούν τα λάθη, οι ελλείψεις και οι σκοπιμότητες και να αποδοθούν ευθύνες».

Προσθέτει ότι «το παρόν και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας βρίσκεται υπό την αίρεση της διευθέτησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας και όχι υπό την αίρεση του τι θα συνεισφέρουν επιπρόσθετα οι εργαζόμενοι για ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών».

Η ΣΕΚ αναφέρει ότι «δυστυχώς αυτή την ώρα η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας είναι η ανάγκη αναχρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών, όπου διακρίνεται στον ορίζοντα πως μια τουλάχιστον τράπεζα, θα χρειασθεί τη στήριξη του κράτους».

Προσθέτει ότι «για αυτή την κατάσταση δεν ευθύνονται ασφαλώς ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι μισθοί τους, ούτε τα οποιαδήποτε άλλα ωφελήματα απολαμβάνουν οι μισθοσυντήρητοι».

Η ευθύνη, αναφέρει η ΣΕΚ, «ανήκει αποκλειστικά στους διαχειριστές του τραπεζικού συστήματος αλλά και στην κυβέρνηση, η οποία απαθής παρακολουθούσε τα όσα συνέβαιναν σε βάρος της οικονομίας την τελευταία τριετία».

Χαρακτηριστική προς τούτο είναι η σχετική αναφορά του ΓΓ της ΣΕΚ Νίκου Μωυσέως, ο οποίος ανάμεσα σ’ άλλα στην Πρωτομαγιάτική ομιλία του είπε ότι «η αχορταγιά των κυπριακών τραπεζών για ευκολότερο κέρδος επενδύοντας στα ελληνικά ομόλογα και η ατολμία και ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση, πολλαπλασίασαν τα προβλήματα».

Ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε, επίσης, ότι «η Κυβέρνηση επέδειξε απαράδεκτη απάθεια, αδράνεια και πρωτοφανή ολιγωρία στο να πάρει έγκαιρα και δραστικά μέτρα που θα θωράκιζαν την κυπριακή οικονομία».

Οσον αφορά την επιπρόσθετη ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών για να καλυφθεί η νέα τρύπα του ελλείμματος των 150 εκατομμυρίων ευρώ, η ΣΕΚ εκτιμά ότι «αυτή θα πρέπει να γίνει χωρίς να επωμιστεί νέα βάρη η εργατική τάξη, η οποία μέχρι στιγμής έδωσε και με το παραπάνω την εισφορά της».

Η ΣΕΚ αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών καλούνται να κερδίσουν το στοίχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης μέσα από την πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσα από την είσπραξη των ανείσπρακτων φόρων που συμποσούνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μέσα από τη φορολόγηση της πολυτέλειας και μέσα από τον περιορισμό του σπάταλου κράτους».

«Αυτή είναι η ορθή και δίκαιη συνταγή και όχι η εκ νέου επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης», καταλήγει η ΣΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα