Σε 15 ημέρες ξανά στην Επιτροπή Νομικών η προστασία της οικογενειακής εστίας

18:06 5/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών κατέληξε σε σύνταξη ενοποιημένου κειμένου, το οποίο περιλαμβάνει τις πρόνοιες των τριών προτάσεων νόμου που βρίσκονται ενώπιον της και που αποσκοπούν στην προστασία της οικογενειακής εστίας, που κινδυνεύει να εκποιηθεί λόγω αδυναμίας των δανειζομένων να καταβάλουν τις δόσεις σε δάνειο ή δάνεια για τα οποία η οικογενειακή εστία τέθηκε ως υποθήκη. Κατά των ίδιο τρόπο θα προστατεύονται και τα υποστατικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Επιτροπή Νομικών θα επανέλθει στη συζήτηση του νομοθετήματος σε 15 ημέρες,

εφόσον θα έχει ενώπιον της τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συμπεριλάβει ή να τροποποιήσει πρόνοιες που να περιλαμβάνουν τις εισηγήσεις της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι θέση της Επιτροπής ήταν και παραμένει η προστασία των πολιτών που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα.

Οι τρεις προτάσεις νόμου που ενοποιούνται είναι ο περί της Ρύθμισης των Οφειλών Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων και Άλλων Διατάξεων Νόμος του 2012 που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, ο περί Ανακουφίσεως Οφειλετών (Ειδικές Διατάξεις) Νόμος του 2012 και περί Πτωχεύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2012 που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης.

Ο κ. Σαμψών σε δήλωση μετά τη συνεδρία διευκρίνισε ότι η νομοθεσία δεν θα αφορά το πρώτο σπίτι που αγοράστηκε, αλλά το σπίτι που αποτελεί τη στέγη της οικογένειας, με απώτερο στόχο να μην δημιουργήσουμε άστεγους λόγω των εκποιήσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε ακόμα ότι επειδή ο νόμος θα εφαρμόζεται μετά τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης δανείου, θα μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τις τράπεζες να καταλήξουν σε συμφωνίες.

«Θα αναγκάζει και την Τράπεζα και τον οφειλέτη να καταλήγουν σε λογικό αποτέλεσμα και λογική διευθέτηση για αποπληρωμή του δανείου», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι η Επιτροπή θα έχει σαφείς κατευθύνσεις, σε τροποποιήσεις που θα κάνει να μην προκληθεί πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα και καταλήγοντας είπε ότι ο ρόλος της Επιτροπής Νομικών θα είναι ανθρώπινος και θα προσπαθήσει μέσα από νόμιμες διαδικασίες, ώστε ο άνθρωπος που δεν μπορεί να έχει ικανοποιητικούς οικονομικούς πόρους να μην βρεθεί εκτεθειμένος στο δρόμο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι ξεκαθάρισε πως ένα νομοθέτημα που το προωθούμενο πρέπει να τύχει έγκρισης από την Τρόικα, κατέθεσε στην Επιτροπή σειρά εποικοδομητικών εισηγήσεων.

Ο κ. Λαμάρης είπε πως με την ψήφιση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρών επιχειρήσεων θα γίνει σημαντικό βήμα ώστε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των πολιτών.

Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την άποψη ότι ως πρώτη κατοικία πρέπει να ορισθεί η εν χρήσει κατοικία των οφειλετών, επισημαίνοντας πως εάν η προστασία της πρώτης κατοικίας τεθεί υπό περιορισμούς αξίας και εμβαδών, το εγχείρημα του νομοθέτη θα χάσει τη φιλοσοφία του.

Για τις επιχειρήσεις, εξήγησε ότι θα αφορά μικρές επιχειρήσεις με εργαζόμενους μέχρι 10 άτομα και ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε επίσης πως παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες δήλωσαν ενώπιον της Επιτροπής ότι το τελευταίο πράγμα που θα κάνουν θα είναι η εκποίηση, η Βουλή κρίνει ότι θα πρέπει να προσφερθεί προστασία με νόμο το συντομότερο δυνατό. Όπως ανέφερε ο κ. Λαμάρης ειπώθηκε στην Επιτροπή Νομικών ότι ενώπιον του Κτηματολογίου εκκρεμούν 6.000 αιτήσεις για εκποιήσεις, οι οποίες δεν μπορεί να προχωρήσουν λόγω φόρτου εργασίας και ότι δεν αναμένεται να προχωρήσουν σύντομα διαδικασίες εκποιήσεων. Επί της θέσης αυτής αντιπαρέταξε τη θέση ότι οι καθυστερήσεις δεν συνιστούν αποτελεσματική προστασία.

Εξήγησε, τέλος, ότι η προωθούμενη νομοθεσία στοχεύει να προστατεύσει μόνο τις περιπτώσεις στις οποίες οι οφειλέτες έχασαν την πηγή των εισοδημάτων τους και πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου είπε πως πρέπει να παρασχεθεί στήριξη σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες να πληρώσουν τις δόσεις τους, δυσκολίες που προέκυψαν μετά το 2009. Πρόσθεσε ότι αφού εξαντληθούν οι εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζών, ο οφειλέτης θα μπορεί να καταφύγει στο δικαστήριο για να προστατεύσει την κατοικία του.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι το νομοθέτημα εκκρεμεί για σχεδόν δύο χρόνια και ότι πρέπει να προωθηθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα η ψήφιση του, παρατηρώντας ότι οι οφειλέτες βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση.

Εξήγησε ότι με τη προωθούμενη νομοθεσία θα μπορεί ένας οφειλέτης που έθεσε την οικογενειακή του εστία υποθήκη να αναστείλει τη διαδικασία εκποίηση και εφόσον αυτή έχει αρχίσει.

Αφού ανέφερε ότι υπάρχει τρόπος να γίνουν διευθετήσεις για να προστατευθεί η οικογενειακή εστία, εξέφρασε την άποψη πως εάν «δεν πετύχουμε αυτό το στόχο θα έχουμε αποτύχει παταγωδώς ως πολιτεία»

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε από πλευράς του ότι το Κίνημα υποστηρίζει τη νομοθετική εξασφάλιση της οικογενειακής εστίας και πρόσθεσε πως οι τράπεζες “αντί να κυνηγούν τους ψιλικατζήδες θα πρέπει να κυνηγήσουν τους μεγαλοκαρχαρίες που χρωστούν τα δισεκατομμύρια”.

Παρατήρησε επίσης ότι οι διατάξεις της κυπριακής νομοθεσίας είναι όπως τα ξόβεργα, που πιάνουν μόνο τα αμπελοπούλια και όχι τα όρνια.

Πρόταση Κουτσού για αναστολή εκτέλεσης ενταλμάτων

Η Επιτροπή Νομικών συζήτησε σήμερα και πρόταση νόμου του Βουλευτή Νίκου Κουτσού για την αναστολή εκτέλεσης ενταλμάτων φυλάκισης και εκτέλεση κινητής και ακίνητης ιδιοκτησίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε ότι ο κ. Κουτσού θα καταθέσει περαιτέρω τροποποιήσεις στην πρόταση νόμου και ανέφερε ότι έχει διατυπωθεί η θέση ότι αφού υπάρχει διαδικασία αναστολής για έξι μήνες μέσω της νομικής υπηρεσίας, ίσως η πρόταση νόμου να είναι αχρείαστη.
Προτάσεις νόμου για δημοσίους υπαλλήλους

Η Επιτροπή Νομικών εξέτασε σήμερα πρόταση νόμου που κατέθεσε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού με την οποία θα τροποποιηθεί ο βασικός νόμος ώστε ο δημόσιος υπάλληλος, εφόσον του το επιτρέπουν οι μισθολογικές ανάγκες της Υπηρεσίας του να λαμβάνει άδεια μέχρι και τρία χρόνια χωρίς απολαβές, χωρίς να επηρεάζεται η ανέλιξη του. Η πρόταση έγινε για να μπορέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι την κλίμακα Α13 να είναι μέλη ή να κατέχουν αξίωμα σε κόμμα.
Περαιτέρω, με βάση μελέτη που παρουσίασε στην Επιτροπή, η κ. Κυριακού υποστήριξε ότι η πρόταση νόμου θα συμβάλει στη μείωση του κρατικού μισθολογίου και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετέχουν ενεργά σε κόμματα και να καταλαμβάνουν κομματικό αξίωμα.

Ο κ. Νικολαϊδης χαρακτήρισε αναχρονιστική την ισχύουσα νομοθεσία, είπε ότι αποστερεί πολιτικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα τα κόμματα ως κύτταρα της δημοκρατίας να αποστερούνται τις υπηρεσίες πολλών χιλιάδων πολιτών.

Ανέφερε επίσης ότι με την πρόταση νόμου θα ενθαρρύνεται η εμπλοκή των πολιτών στα κοινά.

Στην υιοθέτηση του νομοθετήματος εκφράστηκαν επιφυλάξεις από τη νομική υπηρεσία και την ΠΑΣΥΔΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα