Σχέδιο επιχορηγήσεων προγραμμάτων μικρής κλίμακας, ανακοίνωσε το Σπίτι της Συνεργασίας

16:25 8/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρόκληση προς φυσικά πρόσωπα, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, πλατφόρμες, δίκτυα και άλλες ομάδες για υποβολή αιτήσεων με αφορμή την έναρξη χορηγήσεων Προγραμμάτων Μικρής Κλίμακας, απηύθυναν σήμερα τα μέλη του ΔΣ του Σπιτιού της Συνεργασίας, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παραχωρήθηκε σε εκπροσώπους των ΜΜΕ και από τις δύο κοινότητες.

Όπως εξήγησε ο Λειτουργός Έργου «Σπίτι της Συνεργασίας», Κεμάλ Ελμάς, θα υποστηρίξουν και θα προωθήσουν την εφαρμογή πρωτότυπων ιδεών, σύμφωνων με το όραμα του Σπιτιού και με στόχο

να επεκτείνει τις υπηρεσίες και τις εκδηλώσεις του, να φτάσει κοντά ολοένα και σε περισσότερο κόσμο, σε νέους ανθρώπους, και ανθρώπους σε σημαίνουσες θέσεις και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του με τη δημιουργία αυξημένων οικονομικών εσόδων. Οι δράσεις, πρόσθεσε, θα πρέπει να επικεντρώνονται, αλλά να μην περιορίζονται, στα ακόλουθα θέματα: νεολαία, εκπαίδευση, υγεία, πίστη, κοινωνικό φύλο, και πολιτισμός.

Σε ανακοίνωση Τύπου σημειώνεται ότι μέσα από το πρόγραμμα θα δοθούν ευκαιρίες οικονομικής υποστήριξης για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων σε συνεργασία με το Σπίτι της Συνεργασίας και επιχορηγήσει θα είναι από 1000 μέχρι 10.000 ευρώ.

Βασικός στόχος του προγράμματος, προστίθεται, είναι να στηρίξει την υλοποίηση καινούριων και ελκυστικών δράσεων μικρής κλίμακας, οι οποίες θα επικεντρώνονται στο Σπίτι της Συνεργασίας, ενώ θα πρέπει να κάνουν χρήση του ονόματός του, της προνομιούχας τοποθεσίας του, των πλεονεκτημάτων και πόρων του. Η ημερομηνία λήξης της διορίας υποβολής αιτήσεων είναι η Παρασκευή, 8η Νοεμβρίου 2013, στις 17.00, ενώ περεταίρω οδηγίες δίδονται και στην ιστοσελίδα του Σπιτιού: http://www.home4cooperation.info.

Το Σπίτι της Συνεργασίας θα υποστηρίξει και θα προωθήσει την εφαρμογή πρωτότυπων ιδεών με στόχο να επεκτείνει τις υπηρεσίες και τις εκδηλώσεις του, να φτάσει κοντά ολοένα και σε περισσότερο κόσμο, σε νέους ανθρώπους, και ανθρώπους σε σημαίνουσες θέσεις και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του με τη δημιουργία αυξημένων οικονομικών εσόδων, όπως σημειώθηκε στη διάσκεψη Τύπου.

Το μέλος του ΔΣ του Σπιτιού της Συνεργασίας, Μαρίνα Βασιλάρα ανέφερε ότι το Σπίτι εγκαινιάστηκε επίσημα στις 6 Μαΐου 2011, και αποτελεί τον πρώτο χώρο όπου Κύπριοι από ολόκληρο το νησί έχουν την ευκαιρία να συναντούνται και να εμπλουτίζουν τη γνώση τους μέσω της ιστορικής έρευνας, της σύγχρονης ιστορικής κατανόησης, του διαλόγου και της προώθησης της ειρήνης. Το 2011 και το 2012, το Σπίτι της Συνεργασίας φιλοξένησε πάνω από 800 εκδηλώσεις, σημείωσε.

Αναφερόμενη σε αυτό, είπε ότι στεγάζει χώρο για εκθέσεις και αρχείο, βιβλιοθήκη και χώρους εργασίας άλλων ΜΚΟ, αλλά και καφετέρια. Την διαχείριση του Σπιτιού της Συνεργασίας έχει ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (ΟΙΔΕ).

Το Σπίτι της Συνεργασίας στα δύο και πλέον χρόνια που λειτουργεί, έχει φιλοξενήσει πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων, όπως συνέδρια, εργαστήρια, εκθέσεις, συναυλίες και δημόσιες συζητήσεις καθώς και δράσεις που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του Σπιτιού, όπως για παράδειγμα εκπαιδευτικά προγράμματα, μαθήματα γλωσσών, προβολές ταινιών, μουσικά και χορευτικά εργαστήρια.

Αναφέρθηκε επίσης ότι από τον Ιανουάριο του 2013, ο ΟΙΔΕ εφαρμόζει ένα 36άμηνο πρόγραμμα το οποίο υποστηρίζεται οικονομικά από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας (Norway Grants) 2009 – 2014, με τίτλο ‘Σπίτι της Συνεργασίας’. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει στο Σπίτι της Συνεργασίας να υλοποιήσει το Σχήμα Προγραμμάτων Μικρής Κλίμακας.

Στην διάσκεψη Τύπου έγινε επίσης αναφορά στο νέο πρόγραμμα “The meeting point”, το οποίο παρουσίασε η υπεύθυνή του, Μπουρτσιού Νεσίμογλου, το οποίο υποστηρίζεται από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και τον ΟΙΔΕ και άρχισε τον Ιούνιο του 2012. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για παιδιά και ενήλικες, με ιστορίες για τα πρώτα και προφορική ιστορία που αφορά την παράδοση της Κύπρου για τους δεύτερους.

Keywords
Τυχαία Θέματα