Περιβάλλον και Ναυτιλία στο επίκεντρο του διεθνούς ναυτιλιακού συνέδριου στη Λεμεσό

16:20 8/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το περιβάλλον και η Ναυτιλία ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε σήμερα τους 600 ναυτιλιακούς παράγοντες από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στο διεθνές Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2013», οι εργασίες του οποίου άρχισαν χθες στη Λεμεσό.

Στην πρώτη θεματική ενότητα του Συνεδρίου με γενικό τίτλο «Κρίσιμη καμπή για τους στόλους», εξετάστηκε η σχέση μεταξύ των περιβαλλοντικών ζητημάτων και της ναυτιλίας, με έμφαση στα περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τη διεθνή

ναυτιλιακή βιομηχανία και στις προσπάθειες μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες.

Σ’ αυτή την ενότητα, συζητήθηκαν σε βάθος τα θέματα της συμβολής των υφιστάμενων στόλων στην αλλαγή του κλίματος, του σχεδιασμού των οικολογικών πλοίων και της κατασκευής πλοίων.

Οι ομιλητές, αναλύοντας τα διάφορα μέτρα που έχουν ήδη υιοθετηθεί από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, καθώς και τα μέτρα που αναμένεται να υιοθετηθούν από αυτόν και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων από τα πλοία αλλά και για την ενεργειακή απόδοση τους, προσπάθησαν να δώσουν απάντηση σε ένα πολύ βασικό ερώτημα που απασχολεί σήμερα τη Διεθνή Ναυτιλιακή Βιομηχανία: Εάν δηλαδή είμαστε σε ένα σημείο καμπής για την ναυτιλία, σε σχέση με υπάρχοντες στόλους και το σχεδιασμό νέων “πράσινων” πλοίων;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να θεσπιστούν πρότυπα και έλεγχοι σχετικά με τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στα πλοία, καθώς η ποιότητα των καυσίμων επηρεάζει σημαντικά την εκπομπή αέριων ρύπων από τα πλοία.

Καταλήγοντας, η πλειοψηφία των ομιλητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ναυτιλία δεν βρίσκεται σε σημείο καμπής και ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα συνιστούν μια φυσιολογική εξέλιξη της βιομηχανίας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Ανδρέας Χρυσοστόμου, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού αναφέρθηκε στις δυσκολίες χρηματοδότησης που υπάρχουν για την κατασκευή νέων οικολογικών πλοίων όσο και για τη συμμόρφωση των υφιστάμενων στόλων με τους νέους κανονισμούς που έχουν ως στόχο την προστασία τους περιβάλλοντος με τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

Ο κ. Χρυσοστόμου εξέφρασε την ετοιμότητα και προθυμία της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι το Σύστημα Παρακολούθησης, Αναφοράς και Επαλήθευσης των εκπομπών CO2 για τη ναυτιλία θα βοηθήσει στη μείωση των ρύπων των πλοίων και κατ’ επέκταση της μείωσης της ατμοσφαιρική ρύπανσης.

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι όντως υπάρχει πρόβλημα με τους ρύπους των πλοίων, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη να εξευρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις που θα αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα.

Είπε, επίσης, ότι στόχος είναι όπως τα πλοία στο μέλλον καταστούν πιο οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον, σημειώνοντας ότι εταιρείες στην Κύπρο έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζουν τέτοια πλοία.

Κατά τη δεύτερη θεματική ενότητα του Συνεδρίου συζητήθηκε το μέλλον των καυσίμων κίνησης και εάν είναι πράγματι δυνατό για τη ναυτιλία να καταφύγει σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας μακροπρόθεσμα και πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν καθαρότερα καύσιμα , βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Η συζήτηση εστιάστηκε στις προβλέψεις όσον αφορά στη μελλοντική χρήση διαφόρων ειδών καύσιμων, όπως υγροποιημένο φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα, μεθανόλη και πετρέλαιο για τα συστήματα πρόωσης των πλοίων.

Οι ομιλητές, αφού ανέλυσαν τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, υπογράμμισαν την ανάγκη για επενδύσεις σε έργα υποδομών για τη διευκόλυνση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων από την ναυτιλιακή βιομηχανία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Αλέκος Μιχαηλίδης είπε ότι ο κόσμος της ναυτιλίας διερευνά τις πιθανότητες χρήσης εναλλακτικών καυσίμων για τα πλοία, σημειώνοντας ότι η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το φυσικό αέριο είναι πρώτα και κύρια πιο οικολογικό ως καύσιμο και άρα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Είπε, επίσης, ότι το φυσικό αέριου υπάρχει σήμερα σε μεγαλύτερη αφθονία, ενώ ένα άλλο πλεονέκτημα του είναι το ότι είναι φθηνότερο σε σύγκριση με τα άλλα καύσιμα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους λειτουργίας του πλοίου.

Είπε, επίσης, η έρευνα όσον αφορά τα ναυτιλιακά καύσιμα θα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα με απώτερο στόχο τα πλοία να καταστούν πιο φιλικά προς το περιβάλλον «και αυτό είναι το σημαντικότερο απ’ όλα».

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε, επίσης, ημερίδα «Νέων Διευθυντικών Ναυτιλιακών Στελεχών» για νεαρούς επιστήμονες κάτω των 40 ετών, με τίτλο «Πώς να καθιερώσετε τον εαυτό σας στη ναυτιλιακή σκηνή».

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται αύριο, Τετάρτη, με θέμα το μέλλον και τις ευκαιρίες για τη ναυτιλία. Η πρώτη σύνοδος θα επικεντρωθεί στο ανθρώπινο στοιχείο και στην κοινωνική διάσταση της ναυτιλίας και στη μελέτη των νέων προκλήσεων που δημιουργούνται όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της ναυτιλίας ενώ η δεύτερη συνεδρία θα επικεντρωθεί στην ανάλυση των ναυλαγορών και τη διατύπωση προβλέψεων για το μέλλον.

Στο τέλος του συνεδρίου θα δοθεί διάσκεψη Τύπου προς τα ΜΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα