Προειδοποιήσεις Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων για μαζικές πωλήσεις

15:49 8/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τον έντονο προβληματισμό του για το μέλλον του τομέα των ακινήτων, καθώς παρατηρείται μεγάλη τάση φυγής επενδυτών, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) Γιώργος Στροβολίδης.

Στην τοποθέτηση του κατά τη Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου, ο κ. Στροβολίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της μείωσης των τιμών των ενοικίων, καθώς και στη φορολόγηση των ακινήτων, ενώ σημείωσε ότι η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει αν δεν ανακάμψει ο τομέας των ακινήτων και το αντίθετο.

Στην ομιλία του ο κ. Στροβολίδης είπε ότι μισό εκατομμύριο κάτοχοι ακινήτων

μπορεί να προβούν σε μαζική αποχώρηση, πωλώντας τις περιουσίες τους για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις των φορολογιών, αλλά και λόγω της μείωσης των αξιών και των εσόδων τους.

Σε σχέση με τη μείωση των τιμών των ενοικίων, ο Πρόεδρος του ΚΣΙΑ είπε ότι ο σύνδεσμος θεωρεί ασύλληπτη την προσπάθεια που γίνεται για επίτευξη αυτής της μείωσης με νομοθετική ρύθμιση, αφού οι ιδιοκτήτες προχώρησαν οικειοθελώς σε μειώσεις των τιμών των υποστατικών τους μέχρι και 50%-60%. Η μείωση αυτή, είπε, θα επιφέρει αλυσιδωτά τη μείωση της αξίας των ακινήτων τους.

«Καταρρέουν τα ενοίκια και ποιος έρχεται να ζητήσει προστασία; Όχι ο ιδιοκτήτης, αλλά την προστασία τη ζητά η ΠΟΒΕΚ, βρίσκοντας μάλιστα ανταπόκριση από κάποιους», είπε ο κ. Στροβολίδης και διερωτήθηκε τι ζητείται από τη στιγμή που η πτώση των ενοικίων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Αν και, όπως σημείωσε, με τη νομοθετική ρύθμιση αυτό που θα επιτευχθεί θα είναι να αναχαιτιστεί η πτώση των ενοικίων, ο κ. Στροβολίδης ανέφερε πως η θέση του Συνδέσμου είναι να αφεθεί η αγορά από μόνη της να ρυθμίσει τις τιμές των ενοικίων με βάση το νόμο της αγοράς και της ζήτησης.

Σε σχέση με το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων, ο Πρόεδρος του ΚΣΙΑ αναφέρθηκε σε ένα απλουστευμένο και δικαιότερο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας με στόχο τη βελτίωση των εσόδων του κράτους, τη μείωση των εξόδων του κράτους στην είσπραξη, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η δικαιότερη φορολόγηση θα αποφέρει αύξηση της κινητικότητας στον τομέα των ακινήτων.

Αναφερόμενος στις εισηγήσεις του Συνδέσμου στο θέμα των φορολογιών, ο κ. Στροβολίδης είπε ότι ο ΚΣΙΑ ζητά ενιαίο συντελεστή χωρίς αφορολόγητο για το Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας με δικαιότερη την επιβολή του φόρου ανά ακίνητο και όχι ανά ιδιοκτήτη. Επίσης, εισηγείται μείωση του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών από 20% σε 10% και αύξηση των αφορολόγητων ποσών, κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών όταν υπάρχει ΦΠΑ και μείωση του συντελεστή στα μεταβιβαστικά στο 3% χωρίς κλίμακες. Επιπλέον, εισηγείται απλούστευση της πληρωμής των φόρων και άμεση κατάργηση της φορολόγησης ενοικίων, αφού όπως είπε, το εισόδημα από τα ενοίκια είναι το μόνο που φορολογείται διπλά, με το φόρο εισοδήματος και με αμυντική εισφορά.

Ο κ. Στροβολίδης, ανέφερε ωστόσο ότι αυτό που επείγει, σε σχέση με το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων, είναι να διευκρινιστεί ο στόχος που έχει τεθεί από την Κυβέρνηση από την είσπραξη του φόρου. «Ποιος είναι ο στόχος, 100, 150, 200 εκ. ευρώ», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως αυτός θα έπρεπε να είναι ήδη γνωστός.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνέλευσης, ο κ. Στροβολίδης έθεσε το ερώτημα εάν στο τέλος της ημέρας υπάρχει μέλλον στα ακίνητα και αυτό θα πρέπει να το δούμε από διάφορες σκοπιές. «Πρώτον από πλευράς της οικονομίας», δηλαδή, όπως εξήγησε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να σταθεροποιηθεί τόσο η οικονομία όσο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου ώστε να μπορέσουν να τεθούν τα θεμέλια για ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων.

Ο κ. Στροβολίδης ανέφερε πως από την άλλη, ότι όλες αυτές οι απειλές και επιβαρύνσεις που υπάρχουν στα ακίνητα σε σχέση με τις φορολογίες και τις νομοθετικές ρυθμίσεις των ενοικίων, συνθέτουν ένα τοπίο αρνητικό και απωθητικό για τους επενδυτές, ντόπιους και ξένους.

«Εάν εκείνο που θέλουμε είναι η ακίνητη ιδιοκτησία να ξαναγίνει προνόμιο των λίγων, τότε μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το δικαίωμα της ακίνητης ιδιοκτησίας, είτε αυτή είναι ιδιοκατοίκηση, εξοχικό, είτε είναι επένδυση, για τους πολλούς τότε θα πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή», είπε και πρόσθεσε πως το σημαντικό είναι να ξεκινήσει ένας πιο μεγάλος προβληματισμός και ένας διάλογος σε ευρύτερη κλίμακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα