«Πυρά» ΑΚΕΛ κατά κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία, να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις λέει ο ΔΗ.ΣΥ

15:47 5/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τη βεβαιότητα του ότι θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις στο θέμα της προώθησης της πρότασης Νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που το θέμα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση ο ΔΗΣΥ θα δώσει αρνητική ψήφο.

Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ερωτηθείς σχετικά με αυτό το θέμα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «όλοι συμφωνούμε στο ότι θα

πρέπει να δούμε με κοινωνική ευαισθησία το θέμα της πρώτης κατοικίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις περιπτώσεις εκείνες που άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας, που μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματα τους».

«Από την άλλη όμως, όλοι πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αυτές οι προσπάθειες πρέπει να έχουν μια ολοκληρωτική και συνολική προσέγγιση. Αποσπασματικές κινήσεις μπορούν να φέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Γι΄ αυτό και επειδή όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να δείξουμε στην πράξη αυτή την κοινωνική μας ευαισθησία, πρέπει να περιμένουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο σε συνεργασία και με έμπειρους διεθνείς οίκους που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια ζητήματα σε άλλες χώρες. Βεβιασμένες ενέργειες μπορεί να έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «όταν με Νόμο διασφαλίζεις -χωρίς να μπουν οι παράμετροι -την πρώτη κατοικία για όλους, ακόμα και γι΄ αυτούς που δύνανται να πληρώνουν τα δάνεια τους, το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα είναι ότι οι νέοι της Κύπρου δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποκτήσουν σπίτι, γιατί καμία τράπεζα, κανένα συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα, δεν θα προσφέρει οικιστικά δάνεια όταν ξέρει ότι δια νόμου όταν δίνει δάνειο για οικιστικούς σκοπούς δεν θα μπορεί ποτέ να πάρει τα λεφτά του πίσω».

Είπε, επίσης, ότι «πρέπει να γνωρίζουμε πως τα οικιστικά, επιχειρηματικά ή καταναλωτικά δάνεια είναι οι καταθέσεις κάποιων άλλων συμπολιτών μας και αν δια νόμου ψηφίσουμε ότι κάποιοι δεν θα πληρώνουν τα χρέη τους, την ίδια ώρα πρέπει να γνωρίζουμε ότι βάζουμε το χέρι μας και πάλιν στις τσέπες κάποιων συγκεκριμένων καταθετών».

«Δεν νομίζω ότι είναι πρόθεση οποιουδήποτε συνάδελφου βουλευτή, σε οποιονδήποτε χώρο και αν ανήκει, είναι να προξενήσουμε επιπρόσθετο κούρεμα στις καταθέσεις», είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι «θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ακόμη ότι «μπορεί να βελτιώνονται οι καταστάσεις στην οικονομία, να είμαστε σε μια πορεία σταθεροποίησης, αλλά έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα. Δεν επανακτήσαμε στο βαθμό που θα θέλαμε την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Τέτοιες ενέργειες κλονίζουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό μας τομέα».

«Θέλουμε ηρεμία, σοβαρότητα και συναίνεση. Πυροτεχνήματα προξενούν σοβαρή ζημιά», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ είναι αυτό το θέμα να μη συζητηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε περίπτωση που η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων αποφασίσει να συζητηθεί το θέμα την Πέμπτη «εμείς θα σεβαστούμε την απόφαση της πλειοψηφίας» είπε, ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ΔΗΣΥ θα δώσει αρνητική ψήφο. «Όχι γιατί δεν έχουμε ευαισθησία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά επειδή αυτή η πρόταση Νόμου θα φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «τόσο μέσα από το Μνημόνιο όσο και μέσα από το Νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση και θα έρθει σύντομα στη Βουλή, με κοινωνική ευαισθησία διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία στις ομάδες εκείνες του πληθυσμού που πραγματικά έχουν πρόβλημα».

”Πυρά” από ΑΚΕΛ

Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, κώφευσε στις επανειλημμένες προτροπές μας να επιχειρήσει τη ρύθμιση του ζητήματος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της επιχειρηματικής στέγης, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος εξέφρασε λύπη, γιατί “ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται με αδιαφορία, αλαζονεία και με ανευθυνότητα και δεν ανταποκρίνεται στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Βουλής” για το θέμα.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της φιλανθρωπικής εκδήλωσης με τίτλο «Με Αγάπη από το Πρώτο του ΡΙΚ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «εδώ και μήνες, ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να συζητηθεί αυτό το θέμα και να ρυθμιστεί. Δεν έχουμε πρόθεση να προκαλέσουμε προβλήματα σε κανένα. Θέλουμε, όμως, να ρυθμίσουμε το ζήτημα, με τρόπο που θα προστατεύεται ο φτωχόκοσμος. Εκείνος ο οποίος έχει μια κατοικία, για να βάζει το κεφάλι του από κάτω».

Όπως είπε, «αναλάβαμε την πρωτοβουλία και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε απόψεις και από την Κεντρική Τράπεζα και από την Κυβέρνηση για το πώς το ζήτημα θα μπορούσε να ρυθμιστεί καλύτερα και να πάρουμε βέβαια τις αποφάσεις μας ως Βουλή των Αντιπροσώπων».

«Αναλάβαμε την πρωτοβουλία», είπε, «και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε απόψεις και από την Κεντρική Τράπεζα και από την Κυβέρνηση για το πώς καλύτερα θα μπορούσε να ρυθμιστεί το ζήτημα και να πάρουμε βέβαια τις αποφάσεις μας ως Βουλή των Αντιπροσώπων».

Εξέφρασε λύπη γιατί ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση «επιχειρεί να εκβιάσει με διλήμματα του τύπου είτε τα ψηφίζετε, είτε πάμε σε χρεοκοπία και με διλήμματα του τύπου δεν θα δίνονται δάνεια» και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση έχει χρονικά περιθώρια μέχρι την Πέμπτη να καταθέσει και τις δικές της σκέψεις και τις δικές της προτάσεις.

Είπε ακόμα πως «θεωρείται ότι όλο αυτό που γίνεται τελευταία στιγμή είναι στο πλαίσιο της σκοπιμότητας του να γίνονται τα πάντα τελευταία στιγμή και να παίρνουν το λόγο από τη Βουλή, ακριβώς για να εκβιάζουν με το γνώριμο τρόπο τον οποίο έχουν ακολουθήσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις».

«Δεν πρόκειται εμείς να αποδεχθούμε αυτό το ρόλο, αυτό τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Δηλαδή να λειτουργούμε πάντοτε την τελευταία στιγμή κάτω από τον εκβιασμό της Κυβέρνησης. Να καταλάβουν ότι έχουν την ευθύνη να ετοιμάζονται έγκαιρα», είπε.

Επίσης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η κυβέρνηση εδώ και μήνες λέει ότι θα ετοίμαζαν προσχέδιο και υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν από τρεις εβδομάδες, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα είπε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει κατοχυρώσει την πρώτη κατοικία.

«Ψέματα. Και τώρα που η Βουλή επιχειρεί να πράξει κάτι τέτοιο, ο Υπουργός Οικονομικών λέει μην προχωρήσετε. Δεν πρόκειται εμείς να αποδεχτούμε αυτό τον αντιφατικό τρόπο λειτουργίας αυτού του κράτους και τον εκβιαστικό τρόπο λειτουργίας της Κυβέρνησης».

Κατέληξε λέγοντας πως η Κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, αν έχει θέσεις, απόψεις και προτάσεις να τις καταθέσει και τις συζητήσουν και να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα