Αλ. Γαλανός: «Ζεστή πατάτα» για την Τουρκία το θέμα της Αμμοχώστου

14:47 5/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Με ομιλία του σε παροικιακή εκδήλωση του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο του βορείου Λονδίνου, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Γαλανού στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι μετά από 40 χρόνια «δεν μπορούμε να πάρουμε μία θέση ‘ή όλα ή τίποτα’» και ότι χρειάζεται ρεαλισμός και ρεαλισμός σημαίνει να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό για τα εθνικά συμφέροντα υπό τις συνθήκες που έχουν

δημιουργηθεί. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η τουρκοποίηση των κατεχομένων και συμπλήρωσε ότι για να επιβιώσει ο κυπριακός ελληνισμός γεωγραφικά πρέπει να επιτευχθεί ο συμβιβασμός της ιστορίας με τη γεωγραφία και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων που ευνοούν την Κύπρο και τη λύση, λέγοντας ειδικότερα ότι το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου αποτελεί «ζεστή πατάτα» στα χέρια της Τουρκίας φτάνει η Κύπρος να το χειριστεί σωστά και ότι η επιστροφή της πόλης στους νομίμους κατοίκους της θα προκαλέσει μια ψυχολογία λύσης και κινητικότητα στο Κυπριακό.
Εκτίμησε, επίσης, ότι παρά την επιφυλακτικότητα υπάρχει μια αλλαγή στην προσέγγιση του θέματος από δυνάμεις που μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία, σημειώνοντας ότι δεν ήταν τυχαία η αναφορά Ομπάμα στην Αμμόχωστο.

Στάθηκε, επίσης, στη μεγάλη σημασία που αποδίδει στο κοινό ανακοινωθέν με τον Τουρκοκύπριο δήμαρχο της Αμμοχώστου, στην πρόταξη του ζητήματος της πόλης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συμφωνία για περιφορά του επιταφίου στη μεσαιωνική πόλη τη Μεγάλη Παρασκευή.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης σημείωσε πως αν η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο γίνει αποδεκτή, τότε «θα αλλάξει το παιχνίδι». Συνεχάρη, εξάλλου, το Σύνδεσμο Αμμοχώστου Η.Β. για τη συλλογή άνω των 50.000 υπογραφών σε αίτηση υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας επ’ αυτού με τον Τουρκοκυπριακό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία (Η.Β.).

Ο διοργανωτής της βραδιάς, η οποία έκλεισε με πρόγραμμα από καλλιτέχνες της παροικίας, και Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Δρ. Βασίλης Μαύρου στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε ότι «ο χρόνος δε σβήνει τη θύμηση της πόλης, τη λαχτάρα και τον πόθο για επιστροφή – ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη λύτρωση όλης της σκλαβωμένες Κύπρου».
Αναφερόμενος στη διαδικασία συλλογής υπογραφών για την Αμμόχωστο, σε συνεργασία με Τουρκοκύπριους της Βρετανίας, ο Δρ. Μαύρου σχολίασε ότι η προσπάθειά τους δικαίωσε. Στάθηκε ιδιαίτερα στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Τουρκοκυπριακή Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο, σύμφωνα με την οποία το 73% των Τουρκοκύπριων τάσσονται υπέρ της επιστροφής της πόλης στους νομίμους κατοίκους της, με μόλις ένα 4% να διαφωνεί.

Νωρίτερα το απόγευμα ο κ. Γαλανός είχε συνάντηση με υπηρεσιακούς αξιωματούχους του Foreign Office, συνοδευόμενος από τον Δρ. Μαύρου, τον Αντιδήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου και το δημοτικό σύμβουλο Κώστα Χατζηκακού. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν ενημερωτικός για θέματα που αφορούν στην Αμμόχωστο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Λονδίνο, οι ενεργειακές προοπτικές του νησιού, ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία εξέθεσε τη δυναμική που θα προσέδιδε σε όλη τη διαδικασία εύρεσης λύσης η επιστροφή της Αμμοχώστου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα οικονομικά οφέλη για όλη την Κύπρο από μία ευτυχή κατάληξη στο ζήτημα της Αμμοχώστου, ενώ υπογραμμίστηκε και η σημασία που έχουν για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης πρωτοβουλίες πολιτών αναφορικά με την ανοικοδόμηση της πόλης.

Ο κ. Γαλανός τόνισε τη σημασία της συμφωνίας του με τον Τουρκοκύπριο δήμαρχο για την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής στους νομίμους κατοίκους της, το άνοιγμα του λιμανιού και την υπαγωγή της μεσαιωνικής πόλης στον κατάλογο με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, εξάλλου, καταδίκασε εθνικιστικές εκδηλώσεις που είναι ενάντια σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως την επίθεση που έγινε στον κ. Ταλάτ και τους διοργανωτές κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Λεμεσό.
Ο Δρ. Μαύρου τόνισε κατά τη συνάντηση πως πλέον υπάρχει ένα θετικό κλίμα στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική σκηνή για το θέμα της Αμμοχώστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα