Προϋπόθεση για τον Ερογλου ένα χρονοδιάγραμμα στις συνομιλίες

20:02 23/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Προϋπόθεση για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων σε ένα αποτέλεσμα θεωρεί το χρονοδιάγραμμα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σήμερα στο λεγόμενο προεδρικό, ο κ. Ερογλου, υπενθυμίζοντας ότι έγιναν πέντε συναντήσεις (με τον ΓΓ του ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη, είπε ότι δεν είναι εύκολο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα με την υφιστάμενη

μέθοδο των διαπραγματεύσεων και πλέον πρέπει να καθορισθεί μια ημερομηνία.

Επανέλαβε τη θέση του ότι η τ/κ πλευρά συνεχίζει τις συνομιλίες με ανοικτό τέλος εδώ και χρόνια και πως όλα τα σχέδια συμφωνίας που έχουν προκύψει, έχουν απορριφθεί από την ε/κ πλευρά. ”Οσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους και οι χώρες της ΕΕ συνεχίζουν την εφαρμογή εμπάργκο εναντίον μας, είναι δύσκολο ακόμα και να σκεφτόμαστε ότι θα προκύψει ένα αποτέλεσμα στις συνομιλίες”.

Εάν δούμε τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, υποστήριξε ο κ. Ερογλου, γίνεται κατανοητή η δημιουργική στάση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς στο Κυπριακό.

Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, δεν έχει απορρίψει μόνο τα σχέδια συμφωνίας, αλλά επιδιαιτησία, τη μεσολάβηση και την πολυμερή διάσκεψη και αυτό το έχει πει ανοικτά ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόσο στον ΓΓ του ΟΗΕ, όσο και στο σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ – σύμφωνα με τον κ. Ερογλου – στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που έγιναν από τον Τούρκο Υπουργό για θέματα της ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτή, Εγκεμέν Μπαγίς και το Βέλγο ΥΠΕΞ, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε: ”Ελπίζω ο Βέλγος ΥΠΕΞ να βλέπει την αδιάλλακτη στάση (της ε/κ πλευράς) με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και να συμβάλει σε μια λύση για την κατάργηση των εμπάργκο εναντίον μας από πλευράς ΕΕ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα