Πρόταση νόμου για υποχρεωτική υποβολή δήλωσης περιουσιακών στοιχείων καταθέτει ο ΔΗΣΥ

13:03 18/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση νόμου για υποχρεωτική υποβολή δήλωσης περιουσιακών στοιχείων κάθε επταετία καταθέτει σήμερα το απόγευμα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η πρόταση είναι πολιτική

θέση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ και στοχεύει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, μετά και την πρόταση που κατέθεσε το κόμμα πριν δύο περίπου εβδομάδες για υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους τους Κύπριους.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, η πρόταση καθιστά υποχρεωτική την υποβολή δήλωσης στον Φόρο Εισοδήματος εκ μέρους όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δήλωση, πρόσθεσε, θα περιλαμβάνει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων στις τράπεζες, αλλά και ομόλογα, μετοχές, ακίνητα, εξοχικά σπίτια, χωράφια, οικόπεδα, ακόμη και πίνακες αξίας καθώς και ράβδους χρυσού.

Με τον τρόπο αυτό, είπε, το κράτος θα γνωρίζει τον πραγματικό πλούτο του καθενός, και «θα φανεί πράγματι ποιοι είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν». Στην Κύπρο, συνέχισε, στοχεύουμε εδώ και χρόνια την επιχειρηματικότητα, ενώ πρόσθεσε ότι «αλλού θα βρεθεί ο κρυμμένος πλούτος». Την ώρα που όλες οι κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις έχουν υποστεί και θα υποστούν περεταίρω μειώσεις μισθών ή επιβολή επιπρόσθετων φορολογιών, είναι κοινωνικά άδικο η Πολιτεία να μην προσπαθεί να πιάσει στην τσιμπίδα της όσους φοροδιαφεύγουν, ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Εξέφρασε παράλληλα την ευχή η πρωτοβουλία αυτή να τύχει της στήριξης της ολότητας των πολιτικών κομμάτων. Είπε επίσης ότι ομάδες εργασίας του ΔΗΣΥ και του επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη μελετούν το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν. Παράλληλα είπε ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης τραπεζικού απορρήτου, καθώς όσοι υποβάλλουν δήλωση, θα υποχρεούνται να ζητήσουν από την τράπεζά τους πιστοποιητικά για το ύψος των δανείων και των καταθέσεών τους.

Ακόμη ανέφερε ότι η υποχρεωτική φορολογική δήλωση και δήλωση περιουσιακών στοιχεία αναμένεται να αυξήσει τον φόρτο εργασίας για το ΤΕΠ, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ θα συζητήσει με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα την ριζική αλλαγή του μηχανογραφικού συστήματος και την δυνατότητα ελέγχου των στοιχείων με ηλεκτρονικό τρόπο.

Τέλος, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το ΤΕΠ θα έχει την δυνατότητα, χωρίς άλλη εξουσιοδότηση, να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων από οποιαδήποτε υπηρεσία, όπως για παράδειγμα τα κτηματολόγιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα