Πρόταση ΑΚΕΛ – Μαλά για την προστασία της πρώτης κατοικίας

11:48 16/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία από πιθανή αδυναμία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τραπεζικά ιδρύματα κατέθεσαν το ΑΚΕΛ και το Επιτελείο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Σταύρου Μαλά.

Σε διάσκεψη τύπου οι Βουλευτές Λεμεσού του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης και Χρίστος Μέσης ανέφεραν ότι “βασική φιλοσοφία της πρότασης είναι η προστασία των Κύπριων (φυσικών προσώπων) που χωρίς να έχουν πτωχευτική ικανότητα, η σημερινή οικονομική κατάσταση δεν τους

επιτρέπει να πληρώνουν τις χρηματικές τους οφειλές οι οποίες είναι ληξιπρόθεσμες”.

Η πρόταση, εξήγησαν, σκοπεύει να δώσει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για ρύθμιση και πιθανή απαλλαγή είτε εξ ολοκλήρου είτε μέρους αυτών των οφειλών.

Αυτό, συνέχισαν, θα επιτυγχάνεται είτε μέσω εξώδικου διακανονισμού, ο οποίος θα επιδιώκεται μέσω του υφιστάμενου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών, είτε αν αυτό δεν είναι δυνατό από την δυνατότητα, ο αιτητής να προσφεύγει στο αρμόδιο δικαστήριο.

Στο νόμο προνοούνται αναλυτικά τα στάδια, οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις που θα στοιχειοθετούν υπόθεση που να δικαιολογεί την παραπομπή σε δικαστήριο, προστέθηκε.

Όπως επίσης, υπάρχουν πρόνοιες που δεν θα επιτρέπουν ρύθμιση οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από δόλο ή προέκυψαν από φόρους, χρηματικές ποινές αδικοπραξία, σημείωσαν.

Η πρόταση ΑΚΕΛ και Σταύρου Μαλά στόχο έχει να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις, όπως αυτές βιώνονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες λόγω των εξώσεων στις οποίες προχώρησαν τραπεζικά ιδρύματα των εν λόγω χωρών, ανέφεραν οι δύο Βουλευτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα