Προτάσεις CAD για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό

14:11 20/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ιδέες και προτάσεις με στόχο την επίτευξη βημάτων προόδου σε ζητήματα που υπάρχει στασιμότητα, κατέθεσε ο Κυπριακός Ακαδημαϊκός Διάλογος (Cyprus Academic Dialogue, CAD) με έγγραφό του στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τα ΗΕ, την ΕΕ και τα πολιτικά κόμματα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στις προτάσεις – ιδέες περιλαμβάνονται: 1. Το πλαίσιο μιας ειρηνικής λύσης είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διασταυρούμενη και σταθμισμένη

ψήφος, μαζί με εκ περιτροπής προεδρία, είναι σημαντικά ενοποιητικά στοιχεία από μια ομοσπονδιακή Κύπρος, προστίθεται.

Δεύτερον, οποιεσδήποτε εδαφικές προσαρμογές θα πρέπει να αφορούν όσους Ε/κ επιστρέψουν και Τ/κ που ενδέχεται να επιλέξουν την ανταλλαγή των περιουσιών τους στο νότο. Σε περίπτωση, προστίθεται, που η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των Ε/κ που θα επιστρέψουν στην περιοχή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμη να παραχωρήσει περισσότερο έδαφος στο πλαίσιο της εδαφικής αναπροσαρμογής. Σε κάθε περίπτωση, η εδαφική προσαρμογή θα πρέπει να περιλαμβάνει Μόρφου και τα Βαρώσια.

Οσον αφορά το δικαίωμα ιδιοκτησίας, ο CAD αναφέρει ότι μπορεί να περιοριστεί μόνο α) για να ικανοποιήσει τις θεμιτές διεκδικήσεις των Τουρκοκυπρίων και / ή των κληρονόμων τους που εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους στο νότο β) να λάβουν υπόψη την ανθρωπιστική πτυχή του ζητήματος και γ) να επιτραπεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να έχει μια σαφή πλειοψηφία στην ιδιοκτησία γης στο βορρά. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ο νόμιμος ιδιοκτήτης του ακινήτου θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ της επιστροφής, αποζημίωσης ή ανταλλαγής του ακινήτου.

Τέταρτον, στην πρόταση που αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας και εγγυήσεων, ο CAD αναφέρει ότι όλες οι ρυθμίσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ”ανησυχίες των δύο κοινοτήτων” στην Κύπρο, απαιτώντας την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και την αναθεώρηση των εγγυήσεων του 1960, υπό το πρίσμα του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Στο θέμα των εποίκων/μεταναστών, σημειώνεται ότι μια ανθρωπιστική προοπτική θα πρέπει να γίνει αποδεκτή σύμφωνα με την οποία εκείνοι που έχουν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να τους επιτραπεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να αποκτήσουν κυπριακή ιθαγένεια. Για την προστασία των δημογραφικών δομών και κυρίως την ιστορική ύπαρξη της τουρκοκυπριακής ταυτότητας του νησιού, ο αριθμός των κατοίκων μη πολιτογραφημένων, θα πρέπει να ελαχιστοποιείται.

Τέλος, ο CAD αναφέρει ότι οι δύο κοινότητες θα μοιράζονται δίκαια τους νέους φυσικούς πόρους, ενώ η Τουρκία θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό ως βασικός παράγοντας στο σύστημα αγωγών του φυσικού αερίου. Ο CAD προτείνει τη διεύρυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή της Τουρκίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, του ΟΗΕ και της ΕΕ, για την οριστικοποίηση μιας συνολικής συμφωνίας μόλις επιτευχθούν σημαντικές συγκλίσεις στο εδαφικό και το περι

Keywords
Τυχαία Θέματα