Αβέρωφ : Να τολμήσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής

14:11 20/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Στην ανάγκη όπως τολμήσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που να είναι εστιασμένο στην πλευρά των δημοσίων δαπανών, αναφέρθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το Οικονομικό Δελτίο Δεκεμβρίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, είπε ότι ορισμένα σημεία που τυγχάνουν αναφοράς στο εν λόγω

Δελτίο χρήζουν περαιτέρω σχολιασμού.

Πρώτον, είπε, η έμφαση της δημοσιονομικής μας πολιτικής θα πρέπει να εστιάζεται στις δημόσιες δαπάνες. Θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα, με έμφαση στο σκέλος των δημοσίων δαπανών. Και αυτό, είπε, θα πρέπει να γίνει όσο και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.

Δεύτερον, ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ για το 2012 είναι εφικτός μόνο με την άμεση και πλήρη υλοποίηση του συνόλου των μέτρων που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς επίσης και των μέτρων που εγκρίθηκαν από τη Βουλή.

Τρίτον, είπε ο κ. Νεοφύτου, η πλέον ανησυχητική συνέπεια της δημοσιονομικής επιδείνωσης των τελευταίων ετών είναι η απώλεια της αξιοπιστίας μας ως κράτος και ο αποκλεισμός της χώρας από τις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης.

Τέταρτον, ανέφερε, είναι αδύνατο χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση «να μεταπηδήσουμε απευθείας στο στάδιο της ανάπτυξης. Η δημοσιονομική πειθαρχεία και ισορροπία, και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης από τις αγορές», συνέχισε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να υπάρξει γερό θεμέλιο για να στηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη.

Με βάση τα πιο πάνω, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, «θα πρέπει να τολμήσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που να είναι εστιασμένο στην πλευρά των δημοσίων δαπανών. Θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας και να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα που να δίνουν λύσεις στα μεγάλα ζητήματα που έχουμε ενώπιον μας».

Την ίδια στιγμή όμως, πρόσθεσε, «θα πρέπει να υιοθετήσουμε και πολιτικές που θα τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα και θα δίνουν κίνητρα για να στηριχθεί η ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση, να ανοίξουμε νέες θέσεις εργασίας και να εξέρθουμε του οικονομικού τέλματος».

Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι θα πρέπει να στηρίξουμε το χρηματοπιστωτικό τομέα για να επιτύχουμε έξοδο από το φαύλο κύκλο που έχουμε εισέλθει γιατί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας «είναι αλληλένδετα και επηρεάζουν καθοριστικά το σύνολο της οικονομίας μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα