Προστασία από τη θερμοπληξία προσφέρει ο κυτταρικός μηχανισμός που αποκάλυψαν οι ερευνητές από την Κρήτη

08:32 12/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έναν νέο μηχανισμό προστασίας από το θερμικό στρες ανακάλυψαν έλληνες ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), στην Κρήτη. Ο μηχανισμός ο οποίος, υπό κανονικές συνθήκες, βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση, ενεργοποιείται από το στρες προκειμένου να προστατεύσει ένα ζωτικής σημασίας κυτταρικό οργανίδιο, το δίκτυο Golgi. Μεταξύ άλλων, το οργανίδιο αυτό ρυθμίζει την ισορροπία των ιόντων ασβεστίου στα κύτταρα εξασφαλίζοντας έτσι τη λειτουργικότητά

τους.

Από τον γαιοσκώληκα στον άνθρωπο

Οι ερευνητές του ΙΜΒΒ δρ Νίκος Κούρτης και δρ Βασιλική Νικολετοπούλου, με επικεφαλής τον δρα Νεκτάριο Ταβερναράκη, δημιούργησαν και μελέτησαν πειραματικά μοντέλα θερμοπληξίας στον νηματώδη σκώληκα Caenorhabditis elegans. Όπως επισημαίνουν στο σχετικό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Nature, η έκθεση του C. elegans σε ακραίες θερμοκρασίες, προκαλεί νεκρωτικό κυτταρικό θάνατο, όπως ακριβώς και στον άνθρωπο.

«Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην αύξηση των κυμάτων καύσωνα και των θανάτων λόγω θερμοπληξίας σε παγκόσμιο επίπεδο….

Διαβάστε περισσότερα..

Keywords
Τυχαία Θέματα