Προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης

15:00 20/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πυρετός διπλωματικών διαπραγμετεύσεων με σκοπό τον τερματισμό της κρίσης στην Λωρίδα της Γάζας ενώ συνεχίζεται το αιματοκύλισμα με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά πλέον τους 110, στην πλειοψηφία τους πολίτες, ανάμεσά τους 27 παιδιά και πάνω από 900 τραυματίες. Νωρίτερα, ένας πύραυλος προσγειώθηκε σε ανοιχτή έκταση κοντά στην Ιερουσαλήμ, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, αναμένεται

να βρεθεί σήμερα σε Ισραήλ και Ραμάλα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Με αυτή την επίσκεψη ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ευελπιστεί ότι η Χ.Κλίντον θα μπορέσει να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της κρίσης.

Εντός της ημέρας θα συναντηθεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ωστόσο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διαβουλεύεται, προκειμένου να καταλήξει σε μία δήλωση που θα καλεί και τις δύο πλευρές σε παύση των επιθέσεων και θα αναφέρεται στις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αραβικών χωρών και της Τουρκίας κατευθύνονται στη Γάζα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους του παλαιστινιακού αυτού εδάφους σύμφωνα με δηλώσεις πηγή του Αραβικού Συνδέσμου.

Η επίσκεψη αυτή αποφασίστηκε στη διάρκεια έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο το Σάββατο, κατά την οποία οι άραβες υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις αιγυπτιακές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.  Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Ελαράμπι, δήλωσε νωρίτερα σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ότι η υπουργική αντιπροσωπεία "μεταβαίνει στη Γάζα για να εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη της προς τον παλαιστινιακό λαό". Οι άραβες υπουργοί έχουν καταδικάσει την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Γάζα, η οποία άρχισε την Τετάρτη ως απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η επίσκεψή του στη Γάζα σκοπό έχει να δείξει την αλληλεγγύη της Τουρκίας προς τον παλαιστινιακό λαό. "Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουν οι κάτοικοι της Γάζας ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι μόνοι τους. Εβδομήντα πέντε εκατομμύρια Τούρκοι είναι στο πλευρό τους", τόνισε.  Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για "εθνική εκκαθάριση" εναντίον των Παλαιστινίων στη στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας. "Το Ισραήλ αγνοεί την ειρήνη στην περιοχή αυτή, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πραγματοποιεί εθνική εκκαθάριση σε βάρος ενός λαού. Η χώρα αυτή καταλαμβάνει σταδιακά τα παλαιστινιακά εδάφη", τόνισε ο Ερντογάν ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, οι παλαιστινιακές οργανώσεις της Γάζας που εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για "νόμιμη άμυνα" απέναντι στις "αυθα
Keywords
Τυχαία Θέματα