Έρογλου: Είπα στον Χριστόφια ότι εσείς είστε οι εισβολείς

14:35 20/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε διαλόγους του κατά τις διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια αναφέρθηκε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην πανεπιστημιούπολη του «τεχνικού πανεπιστημίου» Μέσης Ανατολής.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου, μιλώντας προς τους φοιτητές είπε ότι κατά τις συνομιλίες κάποτε ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόταν στην Τουρκία ως εισβολέα και τότε ο ίδιος γυρνώντας προς τον Ε/κ ηγέτη του έλεγε: «Η Τουρκία δεν είναι εισβολέας, οι πραγματικοί εισβολείς είστε εσείς. Γιατί η βασιζόμενη στον συνεταιρισμό

Ε/κ και Τ/κ, Κυπριακή Δημοκρατία, έπεσε θύμα εισβολής από τους Ε/κ».

Αισθάνονται, συνέχισε, ευγνωμοσύνη για την «ειρηνευτική» – κατ’ αυτόν – επιχείρηση το 1974 που έπρεπε να γίνει, επειδή ο στόχος της ελληνικής χούντας ήταν όσοι ήταν αντίθετοι στο στρατό και οι αριστεροί.

Η πλευρά που πρέπει να παρακινηθεί για μια λύση, πρόσθεσε, είναι η ε/κ που απέρριψε τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ το 1986 (δείκτες Πέρεζ ντε Κουεγιάρ) και το σχέδιο Ανάν το 2004. Η πρώτη προϋπόθεση για να παρακινηθούν οι Ε/κ είναι – σύμφωνα με τον Ντερβίς Ερογλου – η άρση της «απομόνωσης» των Τ/κ και η δεύτερη, να γίνουν θέμα προς συζήτηση οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ το 1983 και 1984 για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Σε ερώτηση για το θέμα των «εμπάργκο», ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είχαν επαφές με αρμόδιους της ΕΕ και πως όταν τους ρωτούν γιατί έβαλαν στην Ενωση τους Ε/κ που απέρριψαν τις προτάσεις λύσης και συνεχίζουν να εφαρμόζουν την «απομόνωση» των Τ/κ, η απάντηση που παίρνουν πάντοτε είναι «όπως και να γίνει με μια συμφωνία τα εμπάργκο θα αρθούν».

«Εάν μου πείτε ότι η ΕΕ συμπεριφέρεται δίκαια, εγώ δεν το πιστεύω». Υποστήριξε δε ότι μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη τις σημερινές πραγματικότητας και τη δημοκρατική δομή των Τ/κ μπορεί να πετύχει. «Εχουμε και εμείς τις κόκκινες γραμμές μας. Η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας».

Στο Μπούργκενστοκ, συνέχισε ο Ντερβίς Ερογλου, είχε προειδοποιήσει ο ίδιος ότι ο Ε/κ ηγέτης που είχε δηλώσει πως θα έλεγε ναι στο σχέδιο Ανάν, όταν θα επέστρεφε στην Κύπρο θα το απέρριπτε. Τότε, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο του είπε πίσω από κλειστές πόρτες ότι «αν μετά που οι Ε/κ είπαν ότι θα πουν «ναι», το απορρίψουν, αυτό είναι μια μεγάλη απατεωνιά από μέρους τους». Αλλά πρόσθεσε ο κ. Ερογλου, αυτό δεν το είπε στον κόσμο.

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία είπε όχι στο ΣΑ στην έκθεση για την άρση των λεγόμενων εμπάργκο ενώ και η ΕΕ που είχε υποσχεθεί ελάφρυνση των εμπάργκο δεν κράτησε το λόγο της. « Βλέπουμε ότι η ΕΕ δεν θα κρατήσει το λόγο της. Πρέπει εμείς με την Τουρκία να εργαστούμε με ενότητα και ομοψυχία για να λύσουμε το πρόβλημα».

Κατηγόρησε δε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι έπραξε ό,τι μπορούσε για να εμποδίσει την επίτευξη μιας συμφωνίας, λέγοντας ότι για δύο χρόνια συνομιλούσε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αλλά δεν έφτασαν πουθενά.

Στις επικείμενες Προεδρικές εκλογές, συνέχισε, φαίνεται ότι θα κερδίσει ο Νίκος Ανα

Keywords
Τυχαία Θέματα