Πρόσκληση Ερτούγ σε Μαυρογιάννη για συνάντηση τη Δευτέρα

21:40 17/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρόσκληση προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη απηύθυνε μέσω των ΗΕ ο Οσμάν Ερτούγ για να συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα και να ξεκαθαρίσουν την ημερομηνία και τις λεπτομέρειες σχετικά με τις αμοιβαίες και αντίστοιχες επισκέψεις σε Άγκυρα και Αθήνα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, ανέφερε ότι η ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ενώ για το κοινό ανακοινωθέν είπε πως αυτό δεν μπορεί να ετοιμασθεί ανάλογα με τις ισορροπίες της ε/κ κοινής γνώμης, σημειώνοντας πως

ούτε για την συνάντηση των δύο ηγετών έχει οριστικοποιηθεί οποιαδήποτε ημερομηνία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα, ο Τ/κ διαπραγματευτής είπε ότι πρέπει επιτέλους να καθορισθεί η ημερομηνία και γι’ αυτό, μέσω των ΗΕ, κάλεσε τον Ε/κ διαπραγματευτή σε συνάντηση την 21η Οκτωβρίου. «Αυτές οι επισκέψεις έχουν ψυχολογική και πολιτική σημασία. Θα βοηθήσουν ώστε να γνωριστούν τα μέρη μεταξύ τους. Αλλά το βασικό μέρος των διαπραγματεύσεων είναι εδώ. Είναι η Κύπρος».

Σύμφωνα με τον Οσμάν Ερτούγ πρέπει να καθορίσουν τις λεπτομέρειες των συναντήσεων, λέγοντας ότι την απόφαση πήραν η Τουρκία και η Ελλάδα και τα υπόλοιπα, όπως η ημερομηνία, ο χώρος των συναντήσεων, είναι λεπτομέρειες που πρέπει να τις συζητήσουν οι δύο διαπραγματευτές. «Αυτά θα τα συζητήσουμε με καλή πρόθεση. Εύχομαι ότι δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα. Αν υπάρξει δεν θα φταίμε εμείς».

Υπάρχουν, συνέχισε, κάποιες ημερομηνίες, αλλά πρέπει να τις επιβεβαιώσουν. «Εμείς είμαστε έτοιμοι. Για τον καθορισμό της ημερομηνίας πρέπει να πει ναι και η απέναντι πλευρά». Ο κ. Ερτούγ είπε επίσης ότι η τ/κ πλευρά είχε πει ναι στην 4η Νοεμβρίου για την πραγματοποίηση της συνάντησης των δύο ηγετών, αλλά η ε/κ πλευρά ήθελε χρόνο εμμένοντας στο κοινό ανακοινωθέν.

Επανέλαβε δε την θέση ότι και χωρίς το κοινό ανακοινωθέν οι συναντήσεις των ηγετών πρέπει να συνεχιστούν. «Πέρασαν 8 μήνες. Πρέπει επιτέλους να αρχίσει αυτή η εργασία. Ζητήθηκαν προϋποθέσεις. Ζητήθηκε συνάντηση με την Τουρκία. Όμως πρέπει να φανεί ποιος είναι χωρίς βούληση κάθε φορά».

Για το κοινό ανακοινωθέν, είπε ότι εργάστηκαν με καλή πρόθεση και σε καλό πνεύμα και η τουρκική πλευρά ετοίμασε τρία κείμενα, τα ΗΕ ετοίμασαν ένα κείμενο, το οποίο αντίκρισαν θετικά, αλλά η ε/κ πλευρά, όπως είπε, είχε σοβαρές δυσκολίες. «Στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει πρόβλημα με την ουσία. Μέσω διαμεσολαβητών λαμβάνουμε τις πληροφορίες ότι έχουν δυσκολίες λόγω ζητημάτων εσωτερικής πολιτικής».

Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, έδειξε ευελιξία, αλλά το αδιέξοδο δεν πηγάζει από αυτήν. Σημείωσε δε ότι οι συγκλίσεις δεν γίνεται να μην ληφθούν υπόψην, λέγοντας ότι η νέα Κύπρος θα οικοδομηθεί πάνω σε αυτές. «Εάν λέτε ότι δεν τις δέχεστε αυτές και θέλετε να τα ξαναδούμε, αυτό είναι χάσιμο χρόνου. Δεν πρέπει να βλέπουμε πίσω, αλλά μπροστά».

Σύμφωνα με τον Οσμάν Ερτούγ, η τ/κ πλευρά είναι ευαίσθητη στο θέμα της βάσης των δύο ιδρυτικών κρατών, των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και στο θέμα της υπηκοότητας.

Η προετοιμασία δεν μπορεί να συνεχιστεί αιώνια, είπε ο κ. Ερτούγ λέγοντας ότι πρέπει να εισέλθουμε σε μια διαδικασία που θα φέρει αποτέλεσμα και όχι που θα αποτελεί χάσιμο χρόνου, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση σε συνομιλίες ανοικτού τέλους.

Το κοινό ανακοινωθέν, σημείωσε, πρέπει να είναι σύντομο προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να χωρέσεις το όλο πρόβλημα σε ένα χαρτί και πως ακανθώδη ζητήματα θα συζητηθούν στο τραπέζι.

Ερωτηθείς τι θα συζητηθεί στην Ελλάδα, ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη είπε ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, έχει στενές σχέσεις με τους Ε/κ επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα «Αναστασιάδης και Μαυρογιάννης επισκέφθηκαν συχνά την Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα