Προς νέες κινητοποιήσεις η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας

10:53 31/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Νέα διήμερη κινητοποίηση, με κλείσιμο των Δήμων της χώρας στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας -ΚΕΔΕ- στη σημερινή έκτακτη συνέλευσή της, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες κινητοποιήσεις που άρχισαν χθες παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου της Ένωσης.

Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ όσο και οι Δήμαρχοι επεσήμαναν κατά τη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε σε έντονο κλίμα και σημαδεύτηκε και

από συνθήματα και αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση καταρρέει υπό το βάρος των χρεών της κεντρικής διοίκησης προς τους Δήμους που συνοδεύεται από ταυτόχρονη αύξηση των αρμοδιοτήτων τους.

Κυρίαρχη ήταν η άποψη ότι οι υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνηση τόσο δια στόματος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συναντήθηκε το ΔΣ της ΚΕΔΕ την Τετάρτη, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών  Ευριπίδη Στυλιανίδη και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, όσο και δια του κ. Στυλιανίδη, το πρωί μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου, δεν καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες. Οι Δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι τα 35 εκατομμύρια ευρώ που εκταμίευσε το Υπουργείο Οικονομικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λίγο πριν το σημερινό συνέδριο είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν δοθούν τα 2,7 δισ. ευρώ (2,4 δισ. του προϋπολογισμού και τα μη εγγεγραμμένα «από λάθος» 300 εκατομμύρια του πρώην Υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη), αλλά και αν ισχύσει η μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 30%, τότε οι Δήμοι οδηγούνται σε στάση πληρωμών με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ποικίλες υπηρεσίες, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα, που προσφέρουν στους πολίτες (από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και την αποκομιδή των σκουπιδιών μέχρι το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι καθώς και τη λειτουργία Κοινωνικών Παντοπωλείων για τους οικονομικά ασθενέστερους).

Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ αποφάσισε να μην κηρύξει λήξη εργασιών έτσι ώστε να μπορέσει να συνεδριάσει αμέσως αν χρειαστεί να κλιμακωθούν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις τους ακόμη και με κλείσιμο διαρκείας των Δήμων και παραιτήσεις αιρετών. Η ΚΕΔΕ επιδιώκει να συναντηθεί, κατά την κινητοποίηση της 12ης και 13ης Σεπτεμβρίου, με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει συνάντηση και από το Προεδρείο της Βουλής και κοινή συνεδρίαση με τις Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών.

Την αντίθεσή τους στις σχεδιαζόμενες περικοπές κατά 30% της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους εξέφρασαν με ψήφισμά τους οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια της Αττικής που πραγματοποίησαν πορεία, την Τετάρτη, στο κέντρο της Αθήνας. Τη στάση ενόψει των κινητοποιήσεων της ΚΕΔΕ, των περικοπών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και των γενικότερων σχεδιαζόμενων περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και στα σχέδια περί εφεδρείας, θα εξετάσει σε Παναττική σύσκεψη στις 4 Σεπτεμβρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα