Πρόνοιες του Μνημονίου στον τομέα της Υγείας ανακοίνωσε ο Υπ. Υγείας

16:32 4/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Tα εισοδηματικά κριτήρια για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθορίζονται στις €15.400 για άτομο χωρίς εξαρτώμενους, για διμελή οικογένεια φθάνουν τις €30.750 και για οικογένειες με περισσότερα μέλη το ποσόν αυξάνεται κατά €1.700 ανά τέκνο, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, σημειώνοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις.

Σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, ο κ. Πετρίδης είπε πως αναφορικά με το Γενικό Σχέδιο Υγείας αυτό που ζήτησε η Τρόικα

«είναι η επικαιροποίηση της αναλογιστικής μελέτης για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και ως εκ τούτου βρισκόμαστε στην αναμονή» διότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα νέα οικονομικά δεδομένα. Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ωστόσο πως «δεν θα προσπαθήσω να χαϊδέψω τα αφτιά των πολιτών και η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν φαίνεται εφικτή αυτή τη στιγμή και με βάση πάντα τη σημερινή οικονομική κατάσταση του τόπου».

Πρόσθεσε δε πως «εάν δεν παραμείνουν τα ποσοστά της συνεισφοράς ως έχουν, τότε θα είναι ακόμα πιο δύσκολο διότι οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλλουν ακόμα ένα τέλος στα ήδη μειωμένα από τις υπόλοιπες περικοπές εισοδήματα τους».

Για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «είναι γεγονός ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα ήταν πάρα πολύ σκληρή καθώς οι απαιτήσεις του μνημονίου για την υγεία ήταν τόσο αυστηρές που δεν θα μπορούσαν με κανένα τρόπο να γίνουν αποδεκτές».

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «από την προηγούμενη Πέμπτη είμαστε πεπεισμένοι ότι χάσαμε το παιγνίδι, ωστόσο η προσπάθεια της Παρασκευής από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ είχε ανατρέψει αυτό το δεδομένο και πραγματικά νιώθω ευτυχής και για τούτο ευχαρίστησα τους συνεργάτες μου που με εφοδίασαν με υλικό βάσει του οποίου προσπαθήσαμε και κερδίσαμε αυτά που σας παρουσίασα, με εντελώς διαφορετικό το σκηνικό από ότι ήταν την Πέμπτη».

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, «καταφέραμε να περάσουμε και τη δέσμευση της Τρόικας ότι δεν καταργούνται οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και αυτό ήταν ένα επιπλέον επίτευγμα γιατί ήθελαν να το εντάξουν στα εισοδηματικά κριτήρια και αυτό θα δημιουργούσε τεράστιο οικονομικό πλήγμα στους συμπατριώτες μας», καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς και άλλες χρόνιες παθήσεις όπως έχουν κατηγοριοποιηθεί.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι «η Κύπρος έχει και την ιδιαιτερότητα να λειτουργεί με δύο πυλώνες στην Υγεία, το δημόσιο και τον ιδιωτικό, και αυτό μας δημιουργεί κάποια προβλήματα διότι με το υφιστάμενο σύστημα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι δικαιούχοι Α ή δικαιούχοι Β ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα κρατικά νοσηλευτήρια».

Πρόσθεσε ότι για τους δικαιούχους Β’ «εάν υποκύπταμε στις απαιτήσεις της Τρόικας όλος αυτός ο κόσμος θα έμενε ξαφνικά ξεκρέμαστος και σε ένα μεγάλο μέρος του ανασφάλιστος».

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «φυσικά, οι σπατάλες και οι καταχρήσεις στα νοσοκομεία είναι ένα δεδομένο, το οποίο είναι σε όλους μας γνωστό εδώ και χρόνια και έτσι ήταν επιβεβλημένο να λάβουμε κάποια μέτρα και ορθώς είχε προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή πριν από μερικούς μήνες».

Σημείωσε ότι «κατόπιν πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της Τρόικας καταφέραμε να συνδυάσουμε και τα δυο, δηλαδή την εξοικονόμηση αλλά και τον τερματισμό της σπατάλης όπως και των καταχρήσεων στα κρατικά μας νοσοκομεία».

Επίσης, έχουμε μελετήσει διάφορους τρόπους για να βάλουμε και τον ιδιωτικό τομέα στο «παιχνίδι», είπε ο Υπουργός Υγείας εκφράζοντας την προσδοκία πως «με τη συνεργασία και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και ιδιωτών γιατρών μπορούμε να πετύχουμε πολλά στο μεταβατικό αυτό στάδιο μέχρι την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Κατά τη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, «πετύχαμε να τροποποιηθεί και ο όρος ‘εξαρτώμενος’ ώστε να περιλαμβάνει παιδιά ηλικίας μέχρι και 21 ετών, ή παιδιά που είναι πλήρως εξαρτώμενα από τους γονείς τους».

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «επειδή ακριβώς όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζονται είναι πολύ χαμηλά και ως εκ τούτου μια τεράστια μερίδα των σημερινών δικαιούχων θα έχαναν αυτό τους το δικαίωμα, προσπαθήσαμε και όπως φαίνεται καταφέραμε να κρατήσουμε στα κρατικά νοσηλευτήρια γύρω στις 200 χιλιάδες των πολιτών».

Πρόσθεσε ότι «αυτό επιτεύχθηκε με τη συνεισφορά της τάξης του 1.5% επί του μισθού όλων των δημόσιων υπαλλήλων και έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι οικογένειες τους θα εξακολουθούν να δικαιούνται περίθαλψης».

Παράλληλα, είπε ο Υπουργός Υγείας, «λήφθηκε πρόνοια για τις χιλιάδες πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, οι οποίες βάσει κριτηρίων σε μεγάλο αριθμό θα μείνουν εκτός δωρεάν περίθαλψης» διευκρινίζοντας ότι «για αυτές τις δύο ομάδες οικογενειών θα μπορεί να ισχύσει σε εθελοντική βάση η συνεισφορά 1.5%, το οποίο θα καταβάλλουν και οι δημόσιο υπάλληλοι».

«Με απλά λόγια οι πολύτεκνες και οι πενταμελείς οικογένειες θα μπορούν, εάν το επιθυμούν, να καταβάλλουν το 1.5% του συνολικού εισοδήματος τους και να εξακολουθήσουν να εξυπηρετούνται πλήρως από τα κρατικά νοσηλευτήρια», είπε ο κ. Πετρίδης.

Αναφορικά με φάρμακα, αναλύσεις και άλλα τέλη, ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για φαινόμενο πολυφαρμακίας το οποίο χαρακτηρίζει τους Κύπριους ασθενείς «για αυτό άλλωστε και η έρευνα του Υπουργείου Υγείας έχει καταδείξει ότι οι ιατρικές συνταγές είναι πολύ ή ακόμα πάρα πολύ βαρυφορτωμένες με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να οδηγούμαστε και στις σπατάλες».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι «για να κτυπήσουμε αυτές τις σπατάλες και παράλληλα να βοηθήσουμε στην εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων ευρών, κρατήσαμε την πρόνοια του νομοσχεδίου που είχε ετοιμαστεί τον περασμένο Νοέμβριο με βάση την οποία κατά τη χορήγηση των φαρμάκων σε εξωτερικούς, δικαιούχους ασθενείς, θα καταβάλλεται το ποσό των €0.50 ανά φάρμακα σε μέγιστη δυνατή χρέωση τα δέκα ευρώ ανά συνταγή».

Πρόσθεσε ότι «το ίδιο θα ισχύσει και για κάθε κλινική ή εργαστηριακή εξέταση, δηλαδή, € 0.50 ανά εξέταση με οροφή τα €10».

Για το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο χρησιμοποιούν στην πλειοψηφία τους μη Κύπριοι και μάλιστα για λόγους τις περισσότερες φορές που δεν επείγουν, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «τόσο για σκοπούς μνημονίου όσο και για σκοπούς τερματισμού της κατάχρησης των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, καθορίζεται ως το τέλος για κάθε ασθενή, πλην των ληπτών δημοσίου βοηθήματος, το ποσό των 10 ευρώ».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι είναι κοινή η παραδοχή ότι «ως πολίτες δεν ξέρουμε πώς να χρησιμοποιούμε τα ΤΑΕΠ» και ενδεικτικό τούτου είναι το ότι «με βάση τα στοιχεία των κρατικών νοσοκομείων το 60% περίπου των ασθενών που επισκέπτονται τα ΤΑΕΠ αποδεδειγμένα δεν αποτελούν επείγοντα περιστατικά».

Για τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «εξοικονομούνται γύρω στα 30 εκατομμύρια και άλλα 30 εκατομμύρια τουλάχιστον, θα εξοικονομηθούν από τις αυξήσεις στα υφιστάμενα τέλη και την επιβολή νέων τελών».

Το Υπουργείο Υγείας έχει επεξεργαστεί και μέτρα προστασίας των μη δικαιούχων.

Όπως είπε ο κ. Πετρίδης, «με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση δεν χτυπά μόνο τους χαμηλά αμειβόμενους αλλά όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, καταφέραμε να πετύχουμε την παραμονή στη νομοθεσία προνοιών που προστατεύουν τους μη δικαιούχους δωρεάν περίθαλψης αλλά και την εισαγωγή νέων προνοιών οι οποίες επίσης θα διευκολύνουν την ομάδα των πολιτών που μένουν εκτός εισοδηματικών κριτηρίων».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, «με βάση αυτή την αρχή, οι μη δικαιούχοι ασθενείς που νοσηλεύονται στα κρατικά νοσηλευτήρια θα καταβάλλουν τέλη όπως αυτά προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία τα οποία θα είναι κατά 30% ψηλότερα σε σχέση με σήμερα».

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Πετρίδης, «η χρέωση αυτή θα έχει κάποια οροφή η οποία καθορίζεται σύμφωνα με τα εισοδήματα κάθε οικογένειας, δηλαδή, εάν ένας πολίτης που δεν είναι δικαιούχος δωρεάν περίθαλψης νοσηλευθεί σε κάποιο κρατικό νοσοκομείο, θα πληρώσει τα τέλη που προνοεί η νομοθεσία αλλά μέχρι σε ένα συγκεκριμένο ποσό έστω και αν η περίθαλψη της οποίας έτυχε κόστισε κατά πολύ περισσότερο».

Εξήγησε, ακόμη, ότι «οι οροφές ανάλογα με τα εισοδήματα για τους μη δικαιούχους καθορίζονται από τη νομοθεσία και με την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή θα είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας μαζί με τις υπόλοιπες χρεώσεις/τέλη των κρατικών νοσοκομείων».

Επανερχόμενος στο θέμα του ΓΕΣΥ, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «εκείνο που σκεφτόμαστε τώρα και έχουμε προωθήσει κάποιες διαδικασίες είναι η σταδιακή εφαρμογή του και σκοπός μας θα είναι η εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα ώστε να τροχοδρομηθούν κανονικά οι διαδικασίες για τα περαιτέρω», με ορίζοντα την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ το 2015».

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πρόνοιες του μνημονίου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «αυτές περιλαμβάνουν, επιγραμματικά, την καθιέρωση συστήματος οικογενειακών γιατρών που θα ενεργούν ως ‘φύλακες’ για την πρόσβαση σε περαιτέρω στάδια περίθαλψης, αλλαγή ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων και περιορισμούς σε εξετάσεις και φάρμακα με την ετοιμασία πρωτοκόλλων».

«Απαιτείται τέλος η βελτίωση/αναδιοργάνωση νοσοκομείων με στόχο την ποιότητα των υπηρεσιών και την εξοικονόμηση κονδυλίων μέσω της παραγωγικότητας», είπε ο Υπουργός Υγείας, κλείνοντας την ομιλία του για τις αλλαγές που επιφέρει στον τομέα της Υγείας το Πρόγραμμα Προσαρμογής μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τρόικας.

Στη διάσκεψη Τύπου ανακοινώθηκε από την Πρώτη Ιατρική Λειτουργό Δρ. Όλγα Καλακούτα «η λήψη μέτρων στη δημόσια υγεία για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης».

Όπως είπε η κ. Καλακούτα, «σε πρώτο στάδιο θα προωθηθεί η υλοποίηση μέτρων που αφορούν σε παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής ανταπόκρισης προς τα άτομα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά σχολικής ηλικίας, ηλικιωμένοι), σε ενημέρωση-εκπαίδευση και ενδυνάμωση του ατόμου σχετικά με θέματα υγείας και στην πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (Φυματίωση, Λοίμωξη AIDS/ Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα).

Η κ. Καλακούτα είπε ότι στο πρώτο αυτό στάδιο περιλαμβάνονται και «η περαιτέρω εντατικοποίηση προγραμμάτων προαγωγής του επιπέδου στοματικής υγείας των παιδιών, η ενίσχυση της δράσης του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά τις ψυχότροπες ουσίες στα πλαίσια της σχετικής Στρατηγικής και η διασφάλιση υγιούς περιβάλλοντος και ασφαλών τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών».

Ανέφερε επίσης ότι «έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο μέτρο, που αφορά στην παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής ανταπόκρισης προς τα άτομα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση το οποίο υλοποιείται από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Η κ. Καλακούτα είπε ότι το μέτρο αυτό αφορά σε «ψυχολογική βοήθεια από τους λειτουργούς των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που απασχολούνται σε όλα τα αστικά κέντρα υγείας ή στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, προς όλους όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με συναισθηματικά/ ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

Σημείωσε ότι «η ανταπόκριση στα σχετικά αιτήματα για ψυχολογική στήριξη και βοήθεια θα είναι άμεση και δεν θα ακολουθείται η πάγια τακτική εγγραφής του αιτήματος σε λίστα αναμονής, υπηρεσία η οποία αρχίζει να προσφέρεται από σήμερα.

Η κ. Καλακούτα είπε ότι από τη Δευτέρα 8 Απριλίου αρχίζει «η λειτουργία Τηλεφωνικής Γραμμής άμεσης ανταπόκρισης με στόχο την έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση, κατά την οξεία φάση εμφάνισης των ψυχολογικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης».

Πρόσθεσε ότι «η τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο με στόχο την άμεση ψυχολογική στήριξη, την κατάλυση των μαζικών συναισθημάτων άγχους και μελαγχολίας και στην πορεία, την προώθηση και ανάληψη του αιτήματος ψυχολογικής βοήθειας στα αστικά κέντρα υγείας».

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

———————————

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας φέτος έχει ως θέμα την Αρτηριακή Υπέρταση και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία.

Όπως είπε ο κ. Πετρίδης, «σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως παρουσιάζει υπέρταση η οποία προκαλεί το 50% των συνολικών θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή νόσο ενώ θεωρείται άμεσα υπεύθυνη για 7,5 εκατομμύρια θανάτους, ποσοστό που αντιστοιχεί με το 13% του συνολικού αριθμού θανάτων παγκοσμίως».

Το Υπουργείο Υγείας, είπε ο κ. Πετρίδης, «προσφέρει τα πιο σύγχρονα αντιυπερτασικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης ενώ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει επίσης προχωρήσει σε σειρά δράσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στον τομέα της ενημέρωσης, πρόληψης και προαγωγής της υγείας».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι το Υπουργείο Υγείας «έχει προχωρήσει στην έκδοση και διάθεση έντυπου υλικού σχετικό την υπέρταση και σε συνεργασία με τις Ιατρικές και Νοσηλευτικές Υπηρεσίες, τις Ιατρικές Εταιρείες Υπέρτασης και Παθολογίας, την Νεφρολογική και Καρδιολογική εταιρεία, το Σύνδεσμο Διαιτολόγων και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει διοργανώσει εκπαιδευτική ημερίδα των επαγγελματιών υγείας με θέμα την υπέρταση».

Επίσης, «στα πλαίσια της σχολιατρικής θα γίνει ευαισθητοποίηση των μαθητών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης σε παγκύπρια κλίμακα και παράλληλα γιατροί και νοσηλευτές σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία στελεχώνουν περίπτερα, που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού και που προσφέρουν δωρεάν έλεγχο της αρτηριακής πίεσης», είπε καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα