«Κούρεμα» και στα Ταμεία Προνοίας

16:20 4/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση για το θέμα των Ταμείων Προνοίας έδωσε σήμερα στη Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και η Συνομοσπονδία ανέλαβε να τη μελετήσει να υποβάλει τις δικές της θέσεις.
Αντιπροσωπεία της ΣΕΚ, με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα της Νίκο Μωϋσέως, είχαν σήμερα μία πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Μωϋσέως είπε ότι αρχίζει ένας διάλογος όσον αφορά το επίμαχο θέμα

των Ταμείων Προνοίας.
«Μας έχει δώσει μία πρόταση, την οποία αναλάβαμε να μελετήσουμε και να υποβάλουμε τις δικές μας θέσεις. Η πρόταση κινείται περίπου σε αυτά που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς, δηλαδή εξασφαλίζεται το ποσό που θα εξασφαλίσει η Τράπεζα Κύπρου συν ένα συμπληρωματικό σχέδιο με συγκεκριμένη μορφή που θα κατοχυρώνει ένα μέρος του υπολοίπου. Τα υπόλοιπα, πώς και σε τι ποσοστά, θα τα συμφωνήσουμε στη συνέχιση του διαλόγου», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι είναι πάρα πολύ θετικό βήμα αυτό το θέμα, «το ότι συζητούμε για την κατοχύρωση των Ταμείων Προνοίας που όλοι είμαστε ευαίσθητοι και η πρόταση, η οποία μας έχει υποβάλει είναι μια πολύ λογική βάση για συζήτηση».
«Εμείς θα συνεχίσουμε το διάλογο και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία. Συζητήσαμε και το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, ανταλλάξαμε απόψεις για την πορεία πώς μπορεί να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα, ποια είναι η χρησιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών και συνεχίζουμε τη συζήτηση», συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε πως αύριο το πρωί θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «που αυτά που έχουμε πει σήμερα θα τα συζητήσουμε και με τον ίδιο, αφού θα έχουμε και την ευκαιρία αυτές τις λίγες ώρες να προετοιμαστούμε καλύτερα και να έχουμε και εμείς τις πρώτες μας απόψεις», όπως ανέφερε.
Αναφορικά με τα Ταμεία Προνοίας, ο κ. Μωϋσέως είπε ότι στο τέλος της ημέρας η πρόταση προνοεί μία μείωση του τελικού αποτελέσματος.

«Δεν είναι το 100%. Δεν μπορώ να αποκαλύψω το ποσοστό. Θα ήταν λάθος. Είναι θέμα του Υπουργού. Αν θέλει να σας το πει, ας το πει ο Υπουργός», ανέφερε.
Σε παρατήρηση ότι ο προβληματισμός των Συντεχνιών πλέον είναι σε ποιο βαθμό θα κουρευτούν οι συντάξεις, τα Ταμεία Προνοίας, ο κ. Μωϋσέως είπε πως πέραν τούτου είναι και μία διαδικασία.

«Είναι πώς θα τηρείται αυτό το πράγμα, πώς θα τηρούνται τα στοιχεία, πότε θα πάρει το Ταμείο Προνοίας ένας εργαζόμενος. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να τα συζητήσουμε μεταξύ μας πρώτα γιατί εμείς τώρα έχουμε μάθει την πρόταση και θα τη συζητήσουμε στα σώματα, τα δικά μας, με τις εμπειρίες που έχουμε και θα επανέλθουμε», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι ο Υπουργός μιλά με την Τρόικα.
«Εμείς δεν μιλάμε με την Τρόικα. Με την Κυβέρνηση μας συζητούμε. Θεωρώ ότι το θέμα αρχής το έχει εξασφαλίσει από την Τρόικα. Δεν ξέρω τις υπόλοιπες λεπτομέρειες αν θα χρειαστεί να ενημερωθεί η Τρόικα. Υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο έχει γίνει με ειδικούς τεχνοκράτες. Η Βουλή έχει ψηφίσει νόμους γι’ αυτό το θέμα και είμαστε σε μία πορεία, που θεωρούμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών και τη συνέχιση του εθνικού μεταφορέα. Αυτή είναι η αρχή. Το τι έπρεπε να γίνει, ποιες ήταν οι λύσεις. Αυτά υπάρχουν και στο στρατηγικό σχέδιο και στις συμφωνίες που έχουμε κάνει σε αυτή την πορεία», πρόσθεσε.
Ο κ. Μωϋσέως είπε πως «δεν είμαστε στην αρχή του δρόμου».

«Έχουμε συζητήσει και έχουμε καταλήξει σε πολλά άλλα πράγματα. Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα και ο χρόνος, δυστυχώς, δεν είναι πολύ μεγάλος στο να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας και θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε το εθνικό μεταφορέα που όλοι γνωρίζουμε και την αναγκαιότητα του και την χρησιμότητα του για την κυπριακή οικονομία. Αυτά δεν είναι μόνο θεωρίες. Θα πρέπει να μπουν σε πράξεις και ελπίζω να τα καταφέρουμε σύντομα να δώσουμε μία λύση», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα