Πρόεδρος: Σημαντικό το έργο της Κυβέρνησης για την υγεία παρά τις αντίξοες συνθήκες

18:10 11/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το έργο της παρούσας Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας είναι πραγματικά σημαντικό εάν υπολογιστούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες το έργο αυτό έχει υλοποιηθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της νέα πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι σήμερα ολοκληρώνεται ένα ευρύ φάσμα δεσμεύσεων στον τομέα της υγείας, το οποίο εξαγγείλει, στην αρχή της θητείας του.

Με

τη σημερινή κατάθεση, πρόσθεσε, συμπληρώνεται ένας μεγάλος κατάλογος σημαντικών έργων που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης στον Τομέα της Υγείας. Μεταξύ αυτών, είπε, συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία του Διαδημοτικού Κέντρου Υγείας στη Λινόπετρα, η Λειτουργία του Αγροτικού Κέντρου Υγείας στην Κοφίνου και η λειτουργία του Αστικού Κέντρου Υγείας στο Συνοικισμό Στρόβολος ΙΙ, η λειτουργία του Τμήματος Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας για Έφηβους με Ψυχιατρικά και Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, στη Λευκωσία.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη αναβάθμιση του Ογκολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και τον προγραμματισμό λειτουργίας δύο νέων Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση μιας ακόμα δέσμευσής, που αφορά στη ριζική ανακατασκευή του Αγροτικού Κέντρου Υγείας Κάτω Πύργου Τηλλυρίας και η οποία άρχισε τον Οκτώβριο του 2012 και υπολογίζεται να τελειώσει το καλοκαίρι του 2013.

«Τα πλείστα των έργων αυτών έχουν υλοποιηθεί κάτω από πολύ δύσκολες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες για τον τόπο μας και την Ευρώπη γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδεται από τη Κυβέρνησή μας στον Τομέα της Υγείας», ανέφερε

Σημείωσε επίσης ότι ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών δομών που επιβάλλουν οι συνεχείς εξελίξεις στον Τομέα της Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης, καθώς επίσης και η συνεχής αναβάθμιση των παρεχομένων Υπηρεσιών Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης προς το σύνολο των Κυπρίων πολιτών, έχει αποτελέσει το σταθερό στόχο της Κυβέρνησης και τον κύριο γνώμονά της στο μακροχρόνιο σχεδιασμό στον Τομέα της Υγείας.

Χρέος της πολιτείας, ανέφερε, είναι να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και τα μέσα, ούτως ώστε οι παροχείς Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, να είναι σε θέση να μεγιστοποιούν τις προσπάθειες και την προσφορά τους, προς όφελος των πολιτών.

Ο Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας, οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για εισαγωγή ενός σύγχρονου, καθολικού και οικονομικά βιώσιμου Συστήματος Υγείας, υπήρξαν έντονες. Ο λεπτομερής σχεδιασμός του, είπε, έγινε με τη βοήθεια ειδικών Συμβούλων σε θέματα Υγείας, έτσι ώστε οι σημερινές προκλήσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Τόνισε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα πρέπει να παραμείνουν η ραχοκοκαλιά των υπηρεσιών υγείας του κράτους εντός του γενικού σχεδίου υγείας και ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας το οποίο θα πρέπει απαραίτητα να είναι καθολικό και να εδράζεται στην αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Είπε επίσης ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει αυτό να διαλύει τις υφιστάμενες δομές στον τομέα της υγείας.

Αναφερόμενος στις ακολουθούμενες διαδικασίες, είπε ότι οι Ομάδες Εργασίας οι οποίες έχουν συσταθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το Υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να επιτελούν σημαντικό έργο, το οποίο αποτυπώνεται στα έγγραφα πολιτικής. Σε αυτά, πρόσθεσε, περιγράφονται τόσο το περιεχόμενο του κάθε επαγγέλματος όσο και ο τρόπος συνεργασίας των επαγγελματιών υγείας στα πλαίσια λειτουργίας του Συστήματος. Ανέφερε ακόμα ότι τα έγγραφα αυτά αποτελούν τη βάση διαβουλεύσεων με τους προμηθευτές υπηρεσιών φροντίδας υγείας, με σκοπό να οριστικοποιηθούν. Επίση ς ότι για την τροποποίηση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου καταρτίστηκε Τροποποιητικό Νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τις συζητήσεις να έχουν ολοκληρωθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και να αναμένεται η ψήφισή του από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα, είπε, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ετοιμάζονται οι Κανονισμοί, οι Εσωτερικοί Κανονισμοί και οι Αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν δυνάμει του Νόμου, ενώ παράλληλα κατακυρώθηκε η προσφορά για την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη χάραξη στρατηγικής και ετοιμασία σχεδίου επικοινωνίας για ενημέρωση του κοινού και όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.

Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι τον Ιούνιο του 2012, το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και την ανάγκη για εφαρμογή του νέου συστήματος υγείας, κατέληξε σε απόφαση για την επίσπευση της διαδικασίας εφαρμογής του ΓεΣΥ. Η απόφαση αυτή προβλέπει κυρίως την συγχρηματοδότηση του ΓεΣΥ, μέσω ενός συνδυασμού συνεισφορών από όλες τις ομάδες των εισφορέων και ενός συστήματος συν-πληρωμών από μέρους των ασθενών, με τρόπο που δεν θα επιβάλλει.

Παράλληλα ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που προωθούνται , προς όφελος των πολιτών της πόλης της Λάρνακας και γενικότερα του τόπου. Όπως είπε, η προώθηση του νέου τερματικού πετρελαιοειδών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται επίσης να αποφορτώσει σημαντικά την πόλη της Λάρνακας, ενώ πολύ πρόσφατα, έχει λειτουργήσει το ανεξάρτητο Καρδιολογικό Τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Η λειτουργία του Τμήματος αυτού, σημείωσε, αποτελεί τον καρπό πολλών και συντονισμένων προσπαθειών που έχουν γίνει διαχρονικά, τόσο από τους επαγγελματίες υγείας στο χώρο της Καρδιολογίας όσο και από τη Διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και του Υπουργείου Υγείας γενικότερα, καθώς επίσης και οργανωμένων συνόλων. Το γεγονός αυτό, τόνισε, θα αναβαθμίσει αισθητά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους Καρδιοπαθείς της Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας.

Η νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας θα φιλοξενήσει τα Εξωτερικά Ιατρεία των ασθενών, το Φυσιοθεραπευτήριο, τη Βιβλιοθήκη. Θα φιλοξενήσει επίσης την Αίθουσα Διαλέξεων, το Σταθμό Νοσηλευτών, τα Τμήματα Αιμοκάθαρσης, της Μεσογειακής Αναιμίας, της Αιμοληψίας Εξωτερικών Ασθενών, την Τράπεζα Αίματος, τα Βιοκλινικά Εργαστήρια, υπόγειους χώρους στάθμευσης και αποθηκευτικούς χώρους. Θα έχει δύο συνδέσεις με το υφιστάμενο κτίριο και ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην αισθητική και αρχιτεκτονική του έργου, ούτως ώστε αυτή να είναι φιλική προς το περιβάλλον και να αναδεικνύεται σωστά η συνύπαρξη με το παλαιό κτίριο. Οι εσωτερικές και εξωτερικές διαμορφώσεις των χώρων, έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να είναι ασφαλείς προς τους ασθενείς και το προσωπικό καθώς επίσης να εξυπηρετούν άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι ο όλος σχεδιασμός και η αναβάθμιση των υπηρεσιών στο νέο νοσοκομείο θα συμβάλουν ώστε και το νοσοκομείο Λάρνακας να γίνει ένα Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και ότι ήδη στο Υπουργείο Υγείας άρχισε η συζήτηση με συγκεκριμένη Ιατρική Σχολή για τη στέγαση της στο Νοσοκομείο Λάρνακας. Πρόσθεσε ότι το έργο αναμένεται να αποπερατωθεί εντός 36 μηνών και με την υλοποίησή του, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και αργότερα, με όλα τα συνεπαγόμενα οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα