Πρόεδρος Χριστόφιας: Τουρκία και τ/κ ηγεσία προωθούν το λεγόμενο “Σχέδιο Β”

18:22 25/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

H Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και ήδη άρχισαν να προωθούν το λεγόμενο «Σχέδιο Β», το οποίο περιλαμβάνει εκστρατεία για την αναγνώριση και αναβάθμιση ενός «τουρκοκυπριακού κράτους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο πλαίσιο της επίσημης τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων του πρώτου Πρέσβη του Κυρίαρχου Τάγματος Ιπποτών της Μάλτας στην Κύπρο Yves

Gazzo.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε επίσης στην προκλητική και απειλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου «περιλαμβανομένης και της αμφισβήτησης του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης», για να σημειώσει πως «τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή προς την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

«Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθηση μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής, κάτι που θα ήταν ωφέλιμο και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξάλλου αναφερόμενος στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Οι εκφοβισμοί της Τουρκίας εν όψει της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, είναι επίσης προκλητικοί και δημιουργούν προβλήματα».

«Η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής και θα συνεχίσει να αξιολογεί αντικειμενικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, εξετάζοντας ενδεχόμενο άνοιγμα διαθέσιμων κεφαλαίων και θα συνεργαστεί εποικοδομητικά σύμφωνα με τα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ για ενίσχυση της διαδικασίας ένταξης. Ενόψει των ανωτέρω, η Τουρκία ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ οφείλει να αντιληφθεί ότι για να γίνει μέλος της Ένωσης πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες και τη θεσμική της λειτουργία», τόνισε.

Σημαίνει επίσης, πρόσθεσε, εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων της έναντι της Κύπρου και της ΕΕ. Είναι, συνεπώς, λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου, την αναγνώριση και εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να συμβάλει με συγκεκριμένους τρόπους στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ανέφερε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την προσπάθεια της Άγκυρας για ένταξη στην ΕΕ. Όμως η θετική αυτή προσέγγιση δεν είναι άνευ όρων και η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και να ενεργήσει ανάλογα.

Επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά τη δέσμευση μου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος που θα διασφαλίζει ένα ειρηνικό και ευτυχισμένο μέλλον για όλους τους Κυπρίους, καθώς και την ετοιμότητά μου να συνεχίσω τις προσπάθειες και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Είπε πως η Προεδρία είναι τόσο μία ευκαιρία όσο και μία πρόκληση και η Κύπ

Keywords
Τυχαία Θέματα