Ακσιάμ: Η Τουρκία έχει κάνει τους σχεδιασμούς της για την Κυπριακή Προεδρία

17:47 25/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τίτλο «Αλμα της πρώτης μέρας για τους Ε/κ» η τουρκική εφημερίδα Ακσιάμ γράφει ότι οι Ε/κ αναλαμβάνουν την Προεδρία ΕΕ την 1η Ιουλίου και η Τουρκία, που τηρεί στάση «δεν σε αναγνωρίζω ακόμα και αν είσαι Πρόεδρος», έχει κάνει τους σχεδιασμούς τους για τους επόμενους 6 κρίσιμους μήνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Τούρκος Υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγίς ανακοίνωσε ότι το πρώτο άλμα, σημαντικό – όπως είπε – από συμβολικής πλευράς, είναι ότι την ημέρα ανάληψης της Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα μεταβεί μαζί

με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ σε δύο χώρες της ΕΕ.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι όλοι έχουν απηυδήσει με την υποθήκη – όπως ανέφερε – που έχει βάλει ένας πληθυσμός 600.000 σε ένα πληθυσμό 500 εκ, χρησιμοποιώντας το τουρκικό ρητό “δεν μπορεί να θυμώνεις με τον παπά και να χαλάς τη νηστεία”.

«Μετά από 6 μήνες η Προεδρία θα περάσει στην Ιρλανδία και εμείς τότε θα κοιτάξουμε τη δουλειά μας». Την 1η Ιουλίου μαζί με τον Πρόεδρο Γκιουλ, είπε ο κ. Μπαγίς, θα μεταβούν στη Λετονία και στη Λιθουανία. «Αυτό είναι άκρως σημαντικό από συμβολικής πλευράς. Οι πολίτες είναι θυμωμένοι με την ΕΕ αλλά από την άλλη πλευρά έχουν την επίγνωση ότι το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ είναι ένα ωφέλιμο χρονοδιάγραμμα για την Τουρκία. Εμείς λέμε ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν είναι κάτι το απαράβατο για μας. Για μας το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιο σημαντικό από το αποτέλεσμα».

Εκείνο που έχει σημασία, συνέχισε, είναι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας, η ανάπτυξή της και η διαφάνεια. Από τη σύγκριση των πολιτικών –στρατιωτικών σχέσεων στην Τουρκία με αυτές που ίσχυαν πριν 10 χρόνια, πρόσθεσε, προκύπτει η σημασία χρονοδιαγράμματος της ΕΕ.

Επισημαίνοντας ότι το 2013 είναι οι εκλογές στη Γερμανία, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι από το τέλος του 2013 το χρονοδιάγραμμα θα επιταχυνθεί. «Εχουν απηυδήσει και οι Ευρωπαίοι από το γεγονός ότι μια Κύπρος των 600.000 βάζει υποθήκη τα συμφέροντα της Ευρώπης των 500 εκ. Το γεγονός ότι δεν ανοίγει το κεφάλαιο Ενέργεια, εμένα δεν με ζημιώνει. Εγώ μπορώ να προβώ στη συνεργασία μου με το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, το Λίβανο και την Αίγυπτο και να κάνω τη δουλειά μου και μετά η Ευρώπη ας κάνει τις προσπάθειές της».

Η ΕΕ με την Κροατία θα φθάσει τα 28 μέλη, δεν μπορεί να είναι κάτω από το ζυγό μιας χώρας, υποστήριξε, εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι ίσως θα πρέπει να αλλάξουν οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων εντός της Ενωσης και να σταματήσουν να είναι ομόφωνες.

Η Ακσιάμ γράφει επίσης ότι η Κυπριακή Προεδρία κάλεσε την Τουρκία στη σύνοδο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στη «νότια Κύπρο» στις 7 Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα