Στήριξη Γαλλίας στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ

18:11 25/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Γαλλία είναι πεπεισμένη ότι η Κύπρος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια κατά την Προεδρία της για να υπάρξει πρόοδος, ακόμη και κατάληξη, στα σημαντικά ζητήματα που βρίσκονται υπό συζήτηση, ιδίως αυτά που αφορούν στην απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση των ευρωπαϊκών οικονομιών και τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2014-202, δήλωσε ο νέος Πρέσβης της Γαλλίας

στην Κύπρο Jean-Luc Florent, ο οποίος επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Florent ανέφερε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί φυσικά να βασιστεί στην απόλυτη στήριξη της Γαλλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της Προεδρίας, καθώς και στη διαθεσιμότητά της να ανταποκριθεί στα αιτήματα συνεργασίας που μπορεί να υποβληθούν από την Κύπρο.

Είπε εξάλλου ότι η Γαλλία, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μίας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας η οποία θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και θα είναι διαρκής. Ευχόμαστε να βρεθεί μία συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση η οποία θα σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Μια λύση η οποία θα επανενώσει το νησί και θα φέρει ειρήνη, ελευθερία και πρόοδο στους Κυπρίους, είπε ο νέος Γάλλος Πρέσβης.

Ο σημαντικός πλούτος φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε προσφάτως στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου προσφέρει, από αυτή την άποψη, μία πραγματική προοπτική. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για τη διαθεσιμότητα της Γαλλίας και των ενδιαφερόμενων γαλλικών εταιρειών να συνεργαστούν με την Κύπρο στον τόσο σημαντικό αυτό τομέα της ενέργειας, είπε ο κ. Florent.

Ανέφερε πως η από κοινού συμμετοχή μας στην οικογένεια των γαλλόφωνων κρατών, η οποία εδραιώθηκε το 2006 με την ένταξη της χώρας σας στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας ως συνδεδεμένο μέλος, πρέπει να συμβάλει στην ενίσχυση της γαλλικής γλώσσας στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα. Η έναρξη της λειτουργίας του Γαλλοκυπριακού Σχολείου, στις 10 Σεπτεμβρίου, θα αποτελέσει μια σημαντική ενίσχυση, είπε.

Τέλος διαβίβασε στον Πρόεδρο, στην Κυβέρνηση και στον κυπριακό λαό τις θερμές ευχές φιλίας και ευημερίας που εκφράζει ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις διαχρονικά εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Κύπρου Γαλλίας, προσθέτοντας ότι οι δεσμοί των δύο χωρών ξεκινούν από το 1192, όταν ο Γάλλος αριστοκράτης Guy de Lusignan στέφθηκε βασιλιάς της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, όπως καταδεικνύονται από σημαντικά ιστορικά μνημεία στο νησί. Έκανε επίσης λόγο για τη Γαλλική γλώσσα, η οποία διδάσκεται στην Κύπρο από το 1908 και στο Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο το οποίο από το 1960 έχει συμβάλει στη συνεργασία σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα, βοηθώντας έτσι στο να υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση και γνώση μεταξύ των δύο

Keywords
Τυχαία Θέματα