Προδικαστική διαδικασία κατά της Κύπρου από Κομισιόν για την ελεύθερη κυκλοφορία

14:02 20/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κομισιόν ενεργοποίησε σήμερα το δεύτερο και τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου, λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και εφαρμογής της οδηγίας 2004/38/ΕΚ για την ελεύθερη κυκλοφορία.

Δυνάμει της εν λόγω οδηγίας, τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτούν από τους πολίτες της ΕΕ να δηλώσουν την παρουσία τους στην επικράτειά τους εντός εύλογης προθεσμίας η οποία δεν δημιουργεί

διακρίσεις και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση αυτή, να επιβάλλουν «αναλογικές κυρώσεις που δεν θα εισάγουν διακρίσεις».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της κύρωσης που προβλέπεται στην κυπριακή νομοθεσία, η οποία προβλέπει χρηματική ποινή μέχρι 1.000 ευρώ για τους πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στην Κύπρο για διάστημα μεγαλύτερο των 21 ημερών και δεν δηλώνουν την παρουσία τους εντός 35 ημερών από την άφιξή τους.

Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση δελτίων διαμονής για τους υπηκόους τρίτων χωρών, μέλη οικογένειας πολιτών της ΕΕ, πέραν της περιόδου των 6 μηνών που προβλέπεται στην οδηγία.

Τέλος, τα τέλη για την απόκτηση των εγγράφων που πιστοποιούν τη μόνιμη διαμονή μετά από διαμονή πέντε ετών (80 ευρώ) είναι υψηλότερα από εκείνα για την έκδοση εγγράφων αναγνώρισης σε Κύπριους υπηκόους (20 ευρώ), ενώ η οδηγία προβλέπει ότι τα έγγραφα διαμονής θα πρέπει να εκδίδονται για τους πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους «ατελώς ή έναντι τέλους που δεν υπερβαίνει αυτό που επιβάλλεται στους ημεδαπούς για τη χορήγηση παρεμφερών εγγράφων.»

Με την εν λόγω αιτιολογημένη γνώμη, η Επιτροπή ζητεί από την Κύπρο να συμμορφωθεί με τις σχετικές ενωσιακές διατάξεις. Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τη Κύπρο στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα