Συσσωρευμένα ελλείμματα 27,1 δις στερλίνες για πέντε βρεανικές τράπεζες

13:27 20/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συσσωρευμένα κεφαλαιακά ελλείμματα ύψους 27,1 παρουσίαζαν πέντε τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου στο τέλος του 2012, ανακοίνωσε η Βρετανική Αρχή Μακρο-προληπτικής Εποπτείας (PRA), την ώρα που η βρετανική Κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει τις κρατικοποιημένες τράπεζες σε καθεστώς ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τη PRA, τμήμα της Τράπεζας της Αγγλίας,

η Royal Bank of Scotland (RBS), η οποία ανήκει κατά 81% στο κράτος, παρουσιάζει κεφαλαιακό έλλειμμα 13,6 στερλίνες στο τέλος Δεκεμβρίου 2012, η Lloyds 8,6 δις, και η Barclays 3 δις. Παράλληλα, ο Συνεργατισμός παρουσιάζει κεφαλαιακό έλλειμμα 1.5 δις και η Nationwide 400 εκατομμύρια.

Οι τράπεζες HSBC, Standard Chartered και Santander HB δεν παρουσιάζουν κεφαλαιακά ελλείμματα.

Οι τράπεζες έχουν παρουσιάσει το Μάρτιο σχέδια για εξασφάλιση 12,5 δις φέτος, που αντιστοιχεί περίπου στο μισό του κεφαλαιακού ελλείμματος, ενώ η PRA αύξησε την εκτίμηση στο 13,7 δις στερλίνες.

Στόχος είναι όπως οι Τράπεζες πετύχουν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 7% των περιουσιακών στοιχείων σταθμισμένου κινδύνου, το ελάχιστο που προβλέπεται από τη Βασιλεία 3, που τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή. Σε μια νέα κίνηση η PRA έθεσε δείκτη μόχλευσης στο 3% με άμεση ισχύ, περιορίζοντας έτσι το ποσό δανεισμού επί του κεφαλαίου των τραπεζών.

Η Lloyds ανακοίνωσε σχέδια για έκδοση κεφαλαίου ύψους 5,8 δις στερλίνες και ότι αναμένει να εξασφαλίσει τα υπόλοιπα 2,8 δις με τη δημιουργία κεφαλαίου και χωρίς να χρειαστεί υβριδικό χρέος ή μετοχές.

Από την πλευρά της, η Barclays έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να καλύψει το κενό των 3 δις μέσω κερδοφορίας και άλλα μέτρα αναδιάρθρωσης και δεν σχεδιάζει να εκδώσει νέο μετοχικό κεφάλαιο.

Η PRA ανέφερε ότι παρέχει ευελιξία επιτρέποντας σε ορισμένες τράπεζες να ολοκληρώσουν τις ενέργειες προσαρμογής μέχρι το πρώτο μισό του 2014.

Ωστόσο, σε μια νέα κίνηση, η PRA ανακοίνωσε ότι θέτει το όριο μόχλευσης για τις βρετανικές τράπεζες στο 3%, πολύ νωρίτερα από το όριο των πέντε χρόνων για την υλοποίησή του, κάτι που στην ουσία περιορίζει το δανεισμό των τραπεζών ως προς το κεφάλαιό τους. Ανέφερε ότι ο δείκτης μόχλευσης στη Barclays υπολείπεται του στόχου του 2,9% και θα είναι μόνο 2,5% μετά τις προγραμματισμένες ενέργειες και ότι η τράπεζα αυτή και η Nationwide θα πρέπει να υποβάλουν σχέδια μείωσης της μόχλευσής τους.

Δεδομένων των ενεργειών που έχουν τύχει εφαρμογής, τέσσερις τράπεζες συνεχίζουν να παρουσιάζουν κεφαλαιακό έλλειμμα και τους έχει ζητηθεί να παρουσιάσουν σχέδια για περαιτέρω ενέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα