Θέσεις Κουρσουμπά για την επικοινωνία παιδιού – γονέα μετά το διαζύγιο

15:52 24/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τις θέσεις της δημοσιοποίησε σήμερα η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, αναφορικά με το ρόλο των κρατικών υπηρεσιών, σε περιπτώσεις προβλημάτων επικοινωνίας παιδιού – γονέα, όταν οι γονείς είναι σε διάσταση ή διαζευγμένοι, με στόχο να προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο και Υπηρεσίες, οι οποίες, όπως ευελπιστεί, θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια όλων για διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Οπως αναφέρει η κ. Κουρσουμπά, η παρούσα Θέση διαβιβάζεται στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Υπουργό Υγείας,

καθώς και τη Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, το Διευθυντή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και τη Βοηθό Διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων.

Ταυτοχρόνως, εν όψει της καταληκτικής Σύστασης/Εισήγησης, η παρούσα Θέση κοινοποιείται στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και τον Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.
Για σκοπούς ενημέρωσης η παρούσα Θέση κοινοποιείται και στον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και στους Προέδρους Οικογενειακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας- Αμμοχώστου και Πάφου.

Η Επίτροπος θεωρεί ως “επιβεβλημένη ανάγκη την προώθηση για ψήφιση του νομοσχεδίου αναφορικά με τη διαμεσολάβηση σε οικογενειακές υποθέσεις”, νομοσχεδίου που εκκρεμεί εδώ αρκετά έτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.
“Η νομοθετική ρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις”, προσθέτει η κ. Κουρσουμπά, “μπορεί και θα πρέπει να συμβάλει στην πρόληψη πολλών προβλημάτων που οδηγούν στην παθογένεια του συστήματος που πραγματεύεται η παρούσα Θέση”.

Επίσης, η Επίτροπος καλεί όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές όπως προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου ο χειρισμός πολύπλοκων υποθέσεων που αφορούν παιδιά και οι οποίες χρήζουν σφαιρικής δια-υπηρεσιακής αντιμετώπισης, να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των παιδιών.

Στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της, η Επίτροπος κρίνει ότι ενδείκνυται να δημοσιοποιήσει την παρούσα Θέση της αναφορικά με το ρόλο των κρατικών υπηρεσιών σε περιπτώσεις προβλημάτων επικοινωνίας παιδιού – γονέα του οποίου οι γονείς είναι σε διάσταση ή διαζευγμένοι.

Το θέμα αυτό απασχολεί το Γραφείο της Επιτρόπου από την αρχή της λειτουργίας του θεσμού κατ’ επανάληψη και, με βάση τα παράπονα που υποβλήθηκαν, η Επίτροπος έχει παρέμβει προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με το χειρισμό που ακολούθησαν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για την κάθε περίπτωση.

Λόγω του ότι η Επίτροπος έλαβε αριθμό παραπόνων που άπτονται του ίδιου θέματος, τα οποία έχουν ήδη διερευνηθεί, θεωρεί ότι ενδείκνυται να τοποθετηθεί σφαιρικά στο θέμα του ρόλου και της ευθύνης των κρατικών υπηρεσιών σε περιπτώσεις προβλημάτων επικοινωνίας παιδιού – γονέα που δημιουργούνται όταν οι γονείς είναι σε διάσταση ή διαζευγμένοι.

Αφού περιγράφει τα πολλά παράπονα που δέχεται το Γραφείο της για τα συγκεκριμένα

Keywords
Τυχαία Θέματα