Πόσο απαραίτητο είναι το αποσμητικό σας;

17:32 21/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για τους περισσότερους, το αποσμητικό αποτελεί μια απαραίτητη τελετουργία όπως το βούρτσισμα των δοντιών ή το πλύσιμο των χεριών, αλλά για τους ανθρώπους που δεν παράγουν δυσάρεστη μυρωδιά στη μασχάλη, η χρήση του είναι εντελώς περιττή, επισημαίνουν οι επιστήμονες.Εσείς αλήθεια το χρειάζεστε;

Παρόλα αυτά σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αποσμητικό καθημερινά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο έντυπο Journal of Investigative Dermatology, φανερώνουν πόσο

οι συνήθειες στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου υπαγορεύονται από ό,τι θεωρείται φυσιολογικό.

«Οι άνθρωποι αυτοί ξοδεύουν τα χρήματά τους, εκθέτοντας το δέρμα τους σε κάτι που μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να μην είναι τόσο καλό για αυτό», δήλωσε ο συντάκτης μελέτης Ian Day, γενετικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Πριν από μερικά χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα γονίδιο που ονομάζεται ABCC11 καθορίζει αν οι άνθρωποι παράγουν δυσάρεστες οσμές από τη μασχάλη τους. Ανακάλυψαν επίσης ότι ορισμένοι στερούνται μια χημική ουσία που εκλύεται στις μασχάλες και από την οποία τρέφονται τα βακτήρια που προκαλούν τη δυσάρεστη μυρωδιά.

“Αυτό το γονίδιο – κλειδί είναι ουσιαστικά ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται αν κάποιος θα παράγει δυσάρεστες οσμές στις μασχάλες του ή όχι” ανέφερε ο Day.

Τα νέα ευρήματα από μια μεγαλύτερη μελέτη που διερεύνησε την έκθεση σε χημικές ουσίες σε 6.495 γυναίκες από τη Βρετανία και τα μωρά τους, προκάλεσαν έκπληξη στους ειδικούς. Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος (που περιείχε γενετικό υλικό) από τις γυναίκες και τις ρώτησαν τι είδους προϊόντα χρησιμοποιούν καθημερινά για την καθαριότητα τους. Οι ειδικοί μπόρεσαν έτσι να διερευνήσουν πώς τα γονίδια σχετίζονται με τη χρήση του προϊόντος.

Περίπου το 98 % των γυναικών είχαν το γονίδιο που ευθύνεται για την οσμή που παράγουν οι μασχάλες. Από αυτές, το 95 % χρησιμοποιούσαν αποσμητικό σε τακτική βάση.

Όμως, από τα τις 117 γυναίκες που δεν παρήγαγαν δυσάρεστη οσμή, πάνω από τα τρία τέταρτα χρησιμοποιούσαν αποσμητικό καθημερινά. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η πλειοψηφία των γυναικών χρησιμοποιούν κάθε μέρα ένα προϊόν που δεν χρειάζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα