Πολίτες καταθέτουν προτάσεις για να γίνουν νόμοι της ΕΕ

15:52 27/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εννέα συνολικά προτάσεις έχουν καταθέσει οι Ευρωπαίοι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να υποβάλει νομοθετική πρόταση για υιοθέτηση νόμων πάνω σε διάφορα θέματα.

Από την 1η Απριλίου που ισχύει η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών, οι πολίτες απέκτησαν μια νέα δυνατότητα να επηρεάζουν την Ατζέντα της ΕΕ. Εννέα πρωτοβουλίες έχουν καταχωρηθεί μέχρι τώρα, οι δε εμπνευστές τους ελπίζουν να συγκεντρώσουν το 1 εκατομμύριο υπογραφές που απαιτούνται για να καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

να υποβάλει νομοθετική πρόταση. Μεταξύ των θεμάτων είναι τα προγράμματα ανταλλαγών νέων, η πρόσβαση στο νερό και τα πειράματα πάνω σε ζώα.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών καθιερώθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και δίνει στους κατοίκους της ΕΕ που έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές το δικαίωμα να έχουν τη δική τους λέξη για την Ατζέντα της ΕΕ.

Η πρώτη Πρωτοβουλία Πολιτών καταχωρήθηκε την Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου. Μέχρι τώρα, εννέα πρωτοβουλίες έχουν καταχωρηθεί στην Επιτροπή, μια εκ των οποίων ανακλήθηκε. Οι οκτώ πρωτοβουλίες που είναι ανοικτές προς υπογραφή την 1η Αυγούστου αφορούν διάφορα θέματα.
Πρόκειται για την υπεύθυνη διαχείριση αποβλήτων,  τους κοινούς εκπαιδευτικούς στόχους, την κατάργηση πειραμάτων στα ζώα, τα εκλογικά δικαιώματα πολιτών ΕΕ κατοίκων άλλου κράτους μέλους, την προστασία ανθρωπίνου εμβρύου στην έρευνα, στην αναπτυξιακή βοήθεια και στη δημόσια υγεία, την πρόσβαση στο νερό, τα τιμολόγια περιαγωγής και την μεγαλύτερη κινητικότητα.

Σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισσαβόνας, για να εξετασθεί, μια πρωτοβουλία πρέπει να υποστηριχθεί από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ, από τουλάχιστον επτά εκ των 27 κρατών μελών, εντός 12 μηνών από την ημέρα καταχώρησής της. Πρέπει επίσης να εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Επιτροπής.

Η Επιτροπή δεν είναι υποχρεωμένη να υποβάλει νομοθετική πρόταση, οφείλει όμως να εξηγήσει το γιατί. Εάν η Επιτροπή υποβάλει πρόταση, αυτή θα ακολουθήσει την κανονική νομοθετική διαδικασία, που σημαίνει συνήθως ότι θα εξετασθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού γίνει νόμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα