Ποιοι πρέπει να ελέγχονται για τον νέο ιό του αναπνευστικού

17:07 3/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε συστάσεις για το ποιοι πρέπει να ελέγχονται για το νέο ιό του αναπνευστικού που πρωτοανιχνεύθηκε τον περασμένο μήνα, προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με αυτές, έλεγχο χρειάζονται οι πάσχοντες από λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό ή βήχα, οι οποίοι είχαν ταξιδεύσει προσφάτως στο Κατάρ ή τη Σαουδική Αραβία, υπάρχουν υπόνοιες ότι πάσχουν από πνευμονία ή άλλη παρόμοια κατάσταση, και η νυν νόσος τους δεν μπορεί να εξηγηθεί από άλλες πιθανές αιτίες πνευμονίας.

Ο νέος ιός είναι ένας κοροναϊός και ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών, που το 2003 προκάλεσε

επιδημία σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), μολύνοντας σχεδόν 8.000 ανθρώπους σε αρκετές χώρες και κοστίζοντας τελικά τη ζωή στο περίπου 10% εξ αυτών.

Έως στιγμής, η παρουσία του νέου ιού παραμένει επιβεβαιωμένη σε δύο ασθενείς: σε έναν 49χρονο από το Κατάρ που είχε ταξιδεύσει στη Σαουδική Αραβία και τον τελευταίο μήνα νοσηλεύεται στη Βρετανία και σε έναν 60χρονο από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος κατέληξε.

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι προχώρησε στην έκδοση των συστάσεων «για να εξασφαλισθείη αποτελεσματική ανίχνευση και έλεγχος των υπόπτων κρουσμάτων, δίχως να υπερφορτωθούν τα συστήματα Υγείας από αχρείαστες εξετάσεις».

Έλεγχο χρειάζονται ακόμα όσοι τυχόν θα αρρωστήσουν έπειτα από επαφή με ένα άτομο που έχει επιβεβαιωθεί ότι πάσχει από τον νέο ιό, πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Προς το παρόν, πάντως, η νέα ασθένεια δεν φαίνεται να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα