ΕΕ και Ρωσία επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους για κατάργηση των βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων εισόδου

16:57 3/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και Ρωσία επιβεβαίωσαν σήμερα τη θέλησή τους να εργαστούν από κοινού προκειμένου να υπάρξει κατάργηση των βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους και τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ παράλληλα αποφάσισαν να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους στην καταπολέμηση του διακρατικού εγκλήματος.

Ακόμη, προσυπέγραψαν ένα Σχέδιο Εργασίας για το 2013-2014 αναφορικά με τα θέματα μετανάστευσης και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους και

την αναγκαιότητα για ενδυνάμωση της συνεργασίας τους και των προσπαθειών για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε κοινά συμπεράσματα που εκδόθηκαν μετά τη Συνάντηση του Μόνιμου Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Ελευθερία, Ασφάλεια και Δικαιοσύνη που φιλοξένησε η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ σήμερα στη Λευκωσία, όπου επίσης σημειώνεται πως τα δυο μέρη επανέλαβαν τη σημασία των δεσμεύσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, καθώς και το σεβασμό τους προς αυτές, περιλαμβανομένης της ανεξαρτησίας των δικαστικών αρχών, που αποτελούν τη βάση της συνεργασίας στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά το πέρας των εργασιών της συνάντησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Κονοβάλοφ αναφερόμενος στο θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας είπε πως δεν θα ήθελε να μιλήσει για συγκεκριμένες προθεσμίες και πως έγινε μια συζήτηση για να δουν ποια θα μπορούσε να είναι η κατάληξη αυτών των προσπαθειών.

Καλό θα ήταν να προλαβαίναμε τη Χειμερινή Ολυμπιάδα στο Σότσι (το Φεβρουάριο του 2014), ανέφερε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως σε κάποια στιγμή η προσπάθεια και για αυτό το θέμα θα στεφθεί με επιτυχία.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος για Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρομ ανέφερε πως πέρσι δόθηκαν 5,5 εκατομμύρια θεωρήσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, από τις οποίες οι μισές ήταν πολλαπλής εισόδου. Εξετάσαμε, ανέφερε, τη συμφωνία διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων. Πολλά έχουν γίνει για τη διευκόλυνση της διακίνησης μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, αλλά πολλά μπορούν να γίνουν ακόμη και θα δούμε την αναθεώρηση της διευκόλυνσης των θεωρήσεων έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο εύκολο για τους υπηκόους να ταξιδεύουν ανάμεσα στις χώρες, πρόσθεσε.

Είπε πως συζήτησαν για το πού βρίσκεται το θέμα του διαλόγου για κατάργηση των θεωρήσεων, σημειώνοντας πως υπάρχει πρόοδος στο τεχνικό αυτό θέμα που είναι ωστόσο αρκετά περίπλοκο. Σημείωσε πως υπάρχει μια κοινή δέσμευση για κατάργηση των βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Η κ. Μάλστρομ είπε εξάλλου πως έγινε μια ειλικρινής, ανοικτή και πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους Ρώσους Υπουργούς για θέματα σχετικά με τον Κοινό Οδικό Χάρτη για το Κοινό Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και  Δικαιοσύνης.

Ανέφερε περαιτέρω πως έκαναν μια ανοικτή συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτους δικαίου. «Εξέφρασα τις ανησυχίες της ΕΕ για ορισμένες περι

Keywords
Τυχαία Θέματα