Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων στην Ελλάδα για την «πορεία» της λίστας Λαγκάρντ

16:57 3/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», δηλαδή τον κατάλογο με τα ονόματα περίπου 2000 προσώπων, που έβγαλαν τα χρήματά τους -υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ- από την Ελλάδα στην Ελβετία και την οποία φέρεται να είχε παραδώσει στην ελληνική Κυβέρνηση, από το 2010, η τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο

πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι είχε παραλάβει μια τέτοια λίστα από την Γαλλίδα ομόλογό του τότε, αλλά και ότι δεν την είχε παραδώσει ολόκληρη στον τότε επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Καπελέρη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν τον εμπιστευόταν, ενώ αντίθετα την παρέδωσε ολόκληρη στον διάδοχο του κ. Καπελέρη, τον κ. Διώτη.

Ο κ. Διώτης, από την πλευρά του, φέρεται να παρέδωσε στο διάδοχο του κ. Παπακωνσταντίνου, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τότε Υπουργό Οικονομικών και νυν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τη συγκεκριμένη λίστα, την οποία, τις τελευταίες ημέρες όλοι αναζητούσαν. Μέχρι που προχθές Τρίτη παραδόθηκε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του, διευκρινίζοντας ότι «δεν άνοιξε καν τον φάκελο», την έστειλε στο ΣΔΟΕ και αυτό με τη σειρά του στον Οικονομικό Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Πεπόνη, ο οποίος ταυτόχρονα ελέγχει και την άλλη λίστα με τα ονόματα πολιτικών των οποίων ο πλουτισμός θεωρήθηκε ύποπτος από το ΣΔΟΕ.

Οι δύο υποθέσεις έχουν πυροδοτήσει ιδιαίτερη ένταση στην πολιτική σκηνή της χώρας, η οποία εκφράστηκε και μέσα στο Κοινοβούλιο σήμερα, με τον  Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, να προσκομίζει γραπτή βεβαίωση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πολιτικών που ερευνώνται, να καταγγέλλει στημένη ιστορία και να κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο ότι δεν κατέθεσε ως όφειλε τη λίστα Λαγκάρντ και προφανώς έδωσε εντολή και στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, τον κ. Διώτη, επίσης να σιωπήσει.

Σκληρή κριτική άσκησε για το ζήτημα και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουπλής, ενώ η Διαμάντω Μανωλάκου, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, έκανε νύξεις περί υποκρισίας και υπογράμμισε ότι γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ποιοι είναι στη λίστα και τι έχει γίνει, αφού όλη η πολιτική που ακολουθείται κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης,  σε δηλώσεις του εκτός Βουλής, υποστήριξε ότι είναι «αρνητικό» ότι δεν αξιολογήθηκε η λίστα Λαγκάρντ και ζήτησε να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, τόνισε ότι θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται συμπληρώνοντας όμως ότι θα πρέπει να μην σπιλώνονται υπολήψεις και μην εξάγονται πρόχειρα συμπεράσματα σε βάρος προσώπων σε βάρος των οποίων δεν έχουν συγκεντρωθεί επαρκή στοιχεία.

Την ανάγκη να λήξει άμεσα το ζήτημα, να αποκαλυφθεί αν υπάρχουν φοροφυγάδες πολιτικοί αλλά και άλλοι που έβγαλαν τα χρήματά τους στην Ελβετί

Keywords
Τυχαία Θέματα