Παραπλανητική η εικόνα για τις τιμές των φαρμάκων, λέει ο ΣΦΕΚ

17:19 9/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Tη Γενική Ελέγκτρια να καταθέσει τα στοιχεία που κατέχει για τις καταγγελίες περί απειλών καλεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου, ενώ αναφέρει ότι η εικόνα για τις τιμές των φαρμάκων στην Κύπρο «δημιουργεί μια άκρως παραπλανητική και λανθασμένη εντύπωση».

«Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και η προσπάθεια σύγκρισης τιμών με διαφορετικά δεδομένα και συστήματα υγείας. Οι συγκρίσεις

στις τιμές που επιχειρούνται είναι εντελώς λανθασμένες γιατί συγκρίνουν τιμές ενός καθαρά ιδιωτικού τομέα, όπως είναι η Κύπρος, με τιμές άλλων χωρών οι οποίες διαθέτουν συστήματα Υγείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΦΕΚ.

Ο ΣΦΕΚ διερωτάται περαιτέρω για «τη σκοπιμότητα της συνεχιζόμενης σύγκρισης τιμών μεταξύ δύο ανόμοιων συστημάτων Υγείας».

Όπως αναφέρεται, οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων στην Κύπρο καθορίζονται από μία τιμολογιακή πολιτική του κράτους, η οποία προήλθε μετά από σοβαρή και ενδελεχή μελέτη του London School of Economics.

«Είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν για αισχροκέρδεια των φαρμακευτικών εταιρειών. Το κόστος αυτής της μελέτης ανήλθε γύρω στις 200 χιλιάδες λίρες και εκπονήθηκε όταν στο πηδάλιο των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών βρισκόταν ο ίδιος διευθυντής» αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η μελέτη έλαβε υπόψη τα δεδομένα της Κύπρου, το μέγεθος της μικρής αγοράς, τον διαχωρισμό της αγοράς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα χωρίς Γενικό Σχέδιο Υγείας, ενώ λήφθηκε υπόψη και η ανάγκη για προσιτές τιμές και για επάρκεια σε ποιοτικά φάρμακα.

Ως προς τις δηλώσεις της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, τις απειλές που δέχθηκε για τις ψηλές τιμές φαρμάκων, καθώς και τις δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ Γιώργου Προκοπίου για το ίδιο θέμα, ο ΣΦΕΚ «ανεπιφύλακτα καταδικάζει απειλές εναντίον προσώπων», καλεί όμως ταυτόχρονα τους δύο αξιωματούχους να καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να μη μείνουν εκτεθειμένα άτομα και εταιρείες.

Αναφέρεται ότι η εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας είναι επιβεβλημένη, ώστε να διορθωθούν οποιεσδήποτε στρεβλώσεις τις αγοράς.

Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, τα φάρμακα για τον Κύπριο ασθενή θα είναι επιδοτημένα από τον Ασφαλιστικό Οργανισμό και ως εκ τούτου ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε φάρμακα τα οποία θα αγοράζει σε χαμηλότερες τιμές, αναφέρεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα