Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ δεν είναι α λα καρτ, τονίζει ο Έλληνας Πρέσβης

16:19 9/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ δεν είναι α λα καρτ, τόνισε ο Έλληνας Πρέσβης Βασίλης Παπαϊωάννου, μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο Σπίτι της Ευρώπης, στη Λευκωσία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Έλληνας Πρέσβης είπε ότι «υπάρχουν καθιερωμένες διαδικασίες που ακολουθούνται όσον αφορά στην ένταξη στην ΕΕ», επισημαίνοντας ότι κάθε υποψήφιο κράτος μέλος πρέπει να σεβαστεί αυτές τις διαδικασίες.

Είναι θέμα του να σεβαστεί

κανείς τους κανόνες που υπάρχουν, ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αν ικανοποιηθούν οι όροι (που τίθενται) τότε υπάρχει τρόπος για να προχωρήσουμε περαιτέρω».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «α λα καρτ» προσέγγιση και ότι δεν γίνονται εκπτώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο κ. Παπαϊωάννου υπενθύμισε ότι το πρόβλημα δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχει τη δική του διαδικασία και τη δική του πορεία στη βάση μεγάλου αριθμού ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

«Από την πλευρά μας κάνουμε ό, τι μπορούμε σε απευθείας επαφή με την Κυβέρνηση της Κύπρου και την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ για να δούμε πραγματική πρόοδο στο πρόβλημα που θα καταλήξει σε μια λύση και μια συμφωνία που θα βασίζεται σ’ αυτό τον όγκο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και που κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν σεβαστά», ανέφερε.

Κληθείς να πει κατά πόσο η Ελληνική Προεδρία σκοπεύει να προωθήσει το θέμα της συμμετοχής των Τ/κ στις Ευρωεκλογές, ο Έλληνας Πρέσβης παρέπεμψε στον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος, όπως είπε, προέβηκε σε δηλώσεις για το θέμα πρόσφατα.

Σε άλλη ερώτηση για τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας και συγκεκριμένα το κεφάλαιο 24 που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε ότι υπάρχουν και κεφάλαια που η ίδια η Τουρκία δεν επιθυμεί να αγγίξει προς το παρόν για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους.

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι δεν πρέπει ο ρόλος της Ελλάδας ως Προεδρία της ΕΕ να αναμιχθεί με τον εθνικό της ρόλο, γι’ αυτό, πρόσθεσε θα προσπαθήσουμε να δούμε αν υπάρχουν προοπτικές για το άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων.

Τέλος, υπενθύμισε ότι το εν λόγω κεφάλαιο έχει ξεκαθαριστεί ήδη από άλλο κράτος μέλος, την Κύπρο, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί το άνοιγμά του μετά την πρόσφατη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα