Παραίτηση των νεοδιορισθέντων μελών των Ημικρατικών Οργανισμών

13:52 3/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε όλα τα νεοδιορισθέντα μέλη των Ημικρατικών Οργανισμών, τα οποία, όπως ανέφερε, είναι βέβαιος ότι δεν γνώριζαν την αξιολόγηση τους στη βάση κομματικών κριτηρίων και στη λογική εκλογικών σκοπιμότητων, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους για λόγους αξιοπρέπειας και πολιτικής ευθιξίας.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη πως επιβάλλεται ριζική αναθεώρηση του συστήματος και των κριτηρίων διορισμού των Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών, αλλά και των άλλων Ανεξάρτητων Αρχών του Κράτους,

αναφέροντας πως “δυστυχώς, για πολλοστή φορά, οι Κύπριοι πολίτες παρακολουθούν μια φαιδρή επανάληψη των ίδιων παλαιοκομματικών πρακτικών και αντιλήψεων”.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, οι χθεσινοί διορισμοί των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών αποτελούν προσβολή προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά και προς τα ίδια τα πρόσωπα που έχουν διοριστεί. “Αποδεικνύεται ότι, παρά τις δύσκολες ώρες που διανύουμε, κάποιοι μένουν προσκολλημένοι σε πρακτικές άλλων εποχών”, ανέφερε.

Είπε πως στη σημερινή εποχή, οι διορισμοί στους Ημικρατικούς πρέπει να γίνονται με μοναδικά κριτήρια τις διοικητικές ικανότητες και την επιστημονική κατάρτιση των υποψηφίων, και όχι να προωθούνται πρόσωπα τα οποία αξιολογούνται βάσει της κομματικής τους πειθαρχίας και προσήλωσης.

“Η κομματικοποίηση των θεσμών βραχυκυκλώνει την ορθολογιστική τους λειτουργία, διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα τους και ενισχύει την απαξίωση τους στα μάτια των πολιτών. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Προς τούτο, καλώ όλα τα νεοδιορισθέντα μέλη των Ημικρατικών, τα οποία είμαι βέβαιος ότι δεν γνώριζαν την αξιολόγηση τους στη βάση κομματικών κριτηρίων και στη λογική εκλογικών σκοπιμότητων, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους για λόγους αξιοπρέπειας και πολιτικής ευθιξίας”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η αξιολόγηση τους, όχι στη βάση των γνώσεων ή ικανοτήτων αλλά, στη βάση της κομματικής νομιμοφροσύνης τους προσβάλλει την προσωπικότητα τους και αμφισβητεί την αντικειμενικότητα τους. Ικανοί και άξιοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Ημικρατικούς Οργανισμούς υπάρχουν στο σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο σε όσους έχουν κομματική δράση, ανέφερε.

Είναι γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε, που επιβάλλεται ριζική αναθεώρηση του συστήματος και των κριτηρίων διορισμού των Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών, αλλά και των άλλων Ανεξάρτητων Αρχών του Κράτους.

“Πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένα προσόντα για κάθε Ημικρατικό Οργανισμό, Ανεξάρτητη Αρχή ή άλλο Κρατικό Θεσμό. Πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες που πληρούν τα προσόντα να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να κριθούν αξιοκρατικά και με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση των Οργανισμών και της κοινωνίας”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Πρόσθεσε πως πρέπει ακόμα να ρυθμιστούν με νόμο οι ευθύνες των Διοικητικών Συμβουλίων για τις αποφάσεις ή παραλείψεις τους και να υπάρχει διαφάνεια στην όλη διαδικασία για να ανοικ

Keywords
Τυχαία Θέματα