Παναγροτικός: εγκληματικές οι ευθύνες της Κυβέρνησης για το χαλούμι

16:07 9/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης για το ζήτημα του χαλουμιού, δηλώνει ο Παναγροτικός σε ανακοίνωσή του.

«Η ατολμία της κυβέρνησης να χειριστεί καθοριστικά το ζήτημα του χαλουμιού, ως δημόσιο αγαθό, οδηγεί σε οικονομική καταστροφή της κτηνοτροφίας του τόπου καθώς και σε περιβαλλοντική υποβάθμιση της υπαίθρου», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος.

Σύμφωνα με τον κ. Κάρυο, «η Κυβέρνηση έχει ενδώσει στα τερτίπια ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών, οι οποίες χρησιμοποίησαν το όλο ζήτημα για την εξυπηρέτηση

των οικονομικών τους συμφερόντων εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της παράδοσης και του περιβάλλοντος του τόπου».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση «ενέδωσε στα συμφέροντα των κύκλων αυτών, οι οποίοι διαχρονικά νόμιζαν ότι η μικρή Κύπρος θα μπορούσε να ταΐσει ολόκληρη την υφήλιο με χαλούμι».

«Δυστυχώς οι πόροι του νησιού δεν μπορούν να αντέξουν τους ρυθμούς αυτούς, αφού η εντατική κτηνοτροφία όπως εξελίσσεται σήμερα έχει εξαντλήσει τους ντόπιους πόρους με σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος και κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τις εισαγωγές ζωοτροφών», προσθέτει ο ΓΓ του Παναγροτικού.

Παράλληλα, προχωρεί σε ανάλυση των συγκυριών αναφέροντας ότι «η αύξηση της διεθνούς τιμής των σιτηρών και η αύξηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων αύξησε σημαντικά το κόστος παραγωγής, γεγονός που μας καθιστά μη ανταγωνιστικούς στις διεθνείς αγορές».

Εκφράζει την άποψη ότι «με την κατάργηση της ποσόστωσης στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ, η προσφορά φθηνότερου αγελαδινού γάλακτος στην ηπειρωτική Ευρώπη, θα είναι ποιο ελκυστική για τη μεταφορά κάποιων κυπριακών γαλακτοβιομηχανιών εκεί», προσθέτοντας ότι «εκμεταλλευόμενες το όνομα του χαλουμιού που δημιούργησε ο Κύπριος κτηνοτρόφος και η κυπριακή ύπαιθρος, θα συνεχίσουν να παράγουν και να πωλούν χαλούμι ανταγωνιζόμενοι τους υπολοίπους διεθνείς μνηστήρες του χαλουμιού».

«Είναι για αυτό το λόγο που υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι απώλειας και της πατέντας του χαλουμιού, αφού στην ουσία οι κυπριακές γαλακτοβιομηχανίες έχουν τις αγορές που εξασφάλισαν εκμεταλλευόμενες το παραδοσιακό προϊόν του τόπου και θα συνεχίσουν να τις προμηθεύουν με φθηνότερο προϊόν από το εξωτερικό», αναφέρει.

Τέλος ο κ. Κάρυος εκφράζει τη θέση ότι είναι «εδώ που εντοπίζονται οι εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης, γιατί οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί και θα στοιχίσουν στον Κύπριο κτηνοτρόφο και στην κυπριακή οικονομία, αφού στην ουσία θα μειωθεί η ζήτηση του ντόπιου γάλακτος, γεγονός που θα μειώσει και την τιμή του κάτω από το κόστος παραγωγής και θα τον θέσει εκτός αγοράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα