Οργή επιστημόνων για καταδίκη σε εξαετή κάθειρξη έξι σεισμολόγων στην Ιταλία

16:13 23/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τρομοκρατημένοι δηλώνουν πολλοί σεισμολόγοι ύστερα από την καταδίκη έξι συναδέλφων τους σε ποινή εξαετούς κάθειρξης για ανθρωποκτονία, κατηγορούμενοι ότι υποβάθμισαν τους κινδύνους πριν από τον καταστροφικό σεισμό της Λ` κκουιλα στην Ιταλία το 2009.

“Παράλογη” χαρακτήρισε την καταδίκη του σε ποινή κάθειρξης ο ένας από τους Ιταλούς επιστήμονες που κρίθηκαν ένοχοι για παραπλάνηση της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά το σεισμό στη Λ` κκουιλα.

“Η δικαστική απόφαση είναι παράλογη, δεν καθησύχασα κανέναν”, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο ο γεωλόγος Αντσο Μπόσκι, πρώην μέλος της επιτροπής αντιμετώπισης σοβαρών κινδύνων της Ιταλίας.

Μαζί με τα άλλα έξι μέλη της επιτροπής, ο Μπόσκι καταδικάσθηκε χθες σε έξι χρόνια κάθειρξη για “ανεπαρκή ειδοποίηση του πληθυσμού”, τις ημέρες πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου που κατέστρεψε την πρωτεύουσα του Αμπρούτσο στις 6 Απριλίου του 2009.

“Ανησυχούμε πολύ. Δεν είναι μόνο η σεισμολογία που δικάζεται, αλλά όλες οι επιστήμες”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σαρλότ Κράβτσικ, πρόεδρος του τμήματος σεισμολογίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γεωφυσικής (EGU).

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε η ίδια από τη Γερμανία είπε ακόμη ότι η ετυμηγορία έπληξε το δικαίωμα των επιστημόνων να μιλούν με ειλικρίνεια και ανεξαρτησία.

“Ολοι οι επιστήμονες είναι πραγματικά σοκαρισμένοι από αυτό. Προσπαθούμε να οργανωθούμε και να εκδώσουμε μια ισχυρή ανακοίνωση που θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε οι επιστήμονες να μη χρειαστεί να πάνε φυλακή. Ο κόσμος ρωτάει, `Είναι αλήθεια;` `Τι σημαίνει για εμάς;` και `Τι σημαίνει αυτό για τις δημόσιες δηλώσεις περί κινδύνων;`”, λέει η ίδια.

“Ο κόσμος έμεινε έκπληκτος”, προσθέτει ο Μάικ Μπάικλ, καθηγητής επιστημών της Γης στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Εντονα αντέδρασαν και οι Αμερικανοί επιστήμονες. Η Ενωση Ενδιαφερόμενων Επιστημόνων κατήγγειλε την καταδικαστική απόφαση ως “παράλογη και επικίνδυνη”.

Η Κράβτσικ επικαλέστηκε παλαιότερη προειδοποίηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης ότι μια τέτοια απόφαση θα “αποθάρρυνε τους επιστήμονες και τουςαξιωματούχους από το να συμβουλεύσουν την κυβέρνησή τους ή ακόμη και από το να εργαστούν στον τομέα της σεισμολογίας και της αξιολόγησης κινδύνου για σεισμό.

Την ετυμηγορία καταδίκασε και η Αμερικανική λνωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS). Ο Ρότζερ Μάσον της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (BGS) χαρακτήρισε “απίστευτη” την ετυμηγορία.

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι σεισμολόγοι δήλωσαν ότι είναι αδύνατο να προβλέψεις έναν σεισμό και ότι οι επιστήμονες οι οποίοι πιέζονται ώστε να δώσουν μια απάντηση του τύπου “ναι ή όχι”, μπορούν να προκαλέσουν τον πανικό ή να χάσουν την αξιοπιστία τους αν δεν συμβεί τίποτα.

“Οι σεισμολόγοι είναι περισσότερο ή λιγότερο συμφιλιωμένοι με το γεγονός ότι οι πιθανότητες πρόβλεψης του πότε πρόκειται να σημειωθεί ένας μεγάλος σεισμός είναι σχεδόν λιγότερες από το να βρεις το Ιερό Δισκοπότηρο”, σχολίασε ο Μάσον.

“Θα έχει αρνητική επίδ

Keywords
Τυχαία Θέματα