Σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν την ιατρική σχολή

15:33 23/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής αποφάσισε σήμερα να αποστείλει στην Ολομέλεια για ψήφιση πρόταση νόμου για σταύρωμα των κονδυλίων του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου που αφορούν την ιατρική σχολή, παρά τη διαφωνία του ΑΚΕΛ και των Αρχών του Πανεπιστημίου.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Τορναρίτη, τη βουλευτή του ΔΗΚΟ

Αθηνά Κυριακίδου και τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι “έχουμε πει ότι για κάθε πληρωμή, για κάθε ενέργεια που θα γίνεται από το Πανεπιστήμιο και την Κυβέρνηση πρέπει να ενημερώνεται η Βουλή”, προσθέτοντας ότι “περνούμε καιρούς δύσκολους και κάθε ευρώ του Κύπριου πολίτη πρέπει να το διαχειριζόμαστε με απόλυτο σεβασμό”.

Είπε ότι ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου για την ιατρική σχολή καθυστέρησε έξι μήνες για να αποσταλεί στη Βουλή, προσθέτοντας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν γνωρίζει την πρόθεση της Κυβέρνησης να μεταφέρει την αρμοδιότητα για το Σιακόλειο Ίδρυμα (Νοσηλευτική Σχολή) στην αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου.

“Μέχρι αυτή την ώρα το Πανεπιστήμιο δεν το γνωρίζει, ενώ την ίδια ώρα χρειάζονται κατασκευαστικά έργα τριών εκ. ευρώ”, είπε, προσθέτοντας ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να προκηρύξει θέσεις, να επιλέξει και να διορίσει τους ακαδημαϊκούς, έτσι ώστε η ιατρική σχολή να μπορεί να δεχθεί τους πρώτους 40 φοιτητές μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, κάτι που, όπως ανέφερε “δεν μπορεί να γίνει με κανέναν λογικό υπολογισμό”.

“Εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την ιατρική σχολή, γιατί πιστεύουμε στην έρευνα, στην καινοτομία και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν πιστεύουμε όμως στα συνθήματα και τις ταμπέλες, δεν θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να κοροϊδέψουμε τους 40 φοιτητές, και δεν προτιθέμεθα να δημιουργήσουμε κάτι που να μην έχει οικονομικό και ποιοτικό υπόβαθρο”, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης χαρακτήρισε “υποκριτικό και πλήρως αντιφατικό κάποιος να ισχυρίζεται ότι θέλει να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν η ιατρική σχολή και την ίδια ώρα να υψώνει τείχη, όχι απλώς εμπόδια, στο ίδιο το Πανεπιστήμιο στην προσπάθεια να λειτουργήσει απρόσκοπτα την ιατρική σχολή”.

Είπε ότι οι αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές εξέτασαν τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό πριν από τέσσερις μήνες και ότι η Βουλή τον ψήφισε χωρίς υποσημειώσεις, προσθέτοντας ότι η έγκριση αυτή δεν ήταν ειλικρινής.

“Γιατί αυτό που επιχειρούν σήμερα με απλά λόγια είναι να βάλουν στο γύψο την ιατρική σχολή. Πραγματικά στοχεύουν στο να μην λειτουργήσει τίποτα σε αυτό τον τόπο και παραπέμπουν την ίδρυση της ιατρικής σχολής στις ελληνικές καλένδες”, είπε.

Ο κ. Λουκαΐδης είπε ακόμη ότι “πρόκειται για ένα σημαντικότατο αναπτυξιακό έργο μεγάλης σημασίας για τον τόπο, το οποίο αναμένεται να δώσει πολλαπλά οφέλη σε ό,τι αφορά και την οικονομία και την ανάπτυξη στον τόπο” και κατήγγειλε την ενέργεια του κ. Τορναρίτη και των υπόλοιπων βουλευτών να προχωρήσουν στην κατάθεση της εν λόγω πρότασης

Keywords
Τυχαία Θέματα