Οργανικές συνέπεις του υπερβολικού στρες

07:54 6/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οποιαδήποτε αντίδραση του σώματος στο στρες είναι χρήσιμη. Προετοιμάζει το σώμα να απαντήσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει είτε με μαχητικό τρόπο είτε με στρατηγική αποχώρηση. Αυτή η αντίδραση μάχης ή υποχώρησης συντελείται στο επίπεδο του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Στην πορεία αυτής της αντίδρασης συμβαίνουν στο σώμα μια σειρά φαινόμενα από τα οποία το καθένα έχει συγκεκριμένο ρόλο στην προετοιμασία του οργανισμού μας για να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Το πρόβλημα είναι όμως, ότι το καθένα

από τα φαινόμενα αυτά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό εάν συνεχιστεί για πολύ. Προορίζονται από τη φύση τους ως άμεσες βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις, προγραμματισμένες να σταματήσουν μόλις ξεπεραστεί η έκτακτη ανάγκη. Εάν δε σταματήσουν, αρχίζουν να έχουν αντιστροφα αποτελέσματα.

Εκκριση αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης από τα επινεφρίδια στο αίμα.
Αυτές ενεργούν ως ισχυρά διεγερτικά, επιταχύνουν τα αντανακλαστικά, αυξάνουν τον καρδιακό παλμό και την πίεση, ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμακαι προκαλούν αλλαγές στο μεταβολισμό του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι η βραχλυχρονη βελτίωση των ικανοτήτων και της επίδοσης, καθώς μεταφέρεται περισσότερο αίμα στους μυες και στους πνεύμονες. Όμως αν αυτό δε μεταφραστεί σε στιγμιαία ενέργεια, στις μακροπρόθεσμες συνέπειες θα περιλαμβάνονται καρδιοαγγειακές διαταραχές, βλάβη στο συκώτι λόγω αυξημένης πίεσης και διατάραξη των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που….

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα