Μήνυμα Έρογλου προς Πρόεδρο Αναστασιάδη για συνομιλίες χωρίς «προκαταβολικές απαιτήσεις»

23:06 5/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Ας έρθουν να γίνουμε παράδειγμα για την περιοχή μας όπου δεν σταματούν οι συγκρούσεις» δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου απευθυνόμενος προς τους Ε/κ από την εκδήλωση «αντίστασης» στον κατεχόμενο Λιμνίτη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης κάλεσε την ε/κ πλευρά να συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα και να θέσουν ένα τέρμα στο Κυπριακό σε μια περιοχή όπου δεν σταματούν οι συγκρούσεις. Χρειάζεται, πρόσθεσε, μια νέα επιτάχυνση. «Εμείς δηλώνουμε παρών. Οι εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα,

Βρετανία, τ/κ και ε/κ πλευρά να καθίσουμε στο τραπέζι και να κατευθυνθούμε προς μια λύση».

Δήλωσε παρών και σε μια διαδικασία πάρε – δώσε που θα επιτύχει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά – συνέχισε – «να μας λένε προκαταβολικά ‘φέρτε αυτό, μετά θέλουμε εκείνο. Εάν γίνουν αυτά θα καθίσουμε στο τραπέζι’ και επιμένουν, πραγματικά δεν θα αποδεχθούμε».

Ο κ. Έρογλου δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμεινε με τον κ. Χριστόφια, να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα σύντομα και εντός του 2014 να υπογράψουν μια συμφωνία. «Να μην συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε και τα μηνύματα που πετάνε ‘πρώτα οι Τ/κ να δώσουν έδαφος’, είναι δείγμα ότι δεν θέλουν λύση και θέλουν να διαφύγουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι υπάρχει πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από το εδαφικό, λέγοντας ότι στις συνομιλίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ είχαν θέσει την άποψη το εδαφικό να συζητηθεί τελευταίο, αφού υπάρχει συμφωνία σε όλα τα άλλα κόμματα. «Από εδώ κ. Αναστασιάδη, μεταφέροντάς σας αυτό σκέφτομαι να σας στείλω ένα μήνυμα. Ως τ/κ πλευρά, πρόθεσή μας παραμένει η προσδοκία για μια συμφωνία και ας συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν».

Ο κ. Έρογλου πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δώσει σημασία στην απάντηση στην επιστολή του εκφράζοντας την ελπίδα να πάρει μια απάντηση σε πνεύμα εποικοδομητικό, με κατεύθυνση προς τη λύση και την ειρήνη. «Επειδή, κρίμα, οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη είναι αρνητικές». Κάλεσε μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην παραπλανεί – όπως είπε – τον λαό του, δηλαδή τους Ε/κ, λέγοντας ότι η «τουρκική ειρηνευτική επιχείρηση» στις 20 Ιουλίου 1974 έγινε για να εμποδιστεί να τεθεί το νησί υπό ελληνική κατοχή και να προφυλάξει τα κυριαρχικά δικαιώματα, την ελευθερία και την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του «τ/κ λαού».

Keywords
Τυχαία Θέματα