ΟΟΣΑ: Ελαφρά επιτάχυνση της ανάπτυξης ΗΠΑ και Βρετανίας και επιβράδυνση στις υπόλοιπες χώρες

16:58 18/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ελαφρά επιτάχυνση της ανάπτυξης κατέγραψαν το τρίτο τρίμηνο οι οικονομίες ΗΠΑ και Βρετανίας, με την ανάπτυξη σε πολλές άλλες οικονομίες να επιβραδύνεται και τον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών των κρατών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να ανέρχεται στο 0,5%, σύμφωνα με ανακοίνωση τη Δευτέρα του ΟΟΣΑ.
Τα τελευταία προκαταρτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ

καταδεικνύουν μια συνολική ανάπτυξη 1,4%, σε 12μηνη βάση, με την εύθραυστη ανάκαμψη να ανέρχεται μόλις στο 0,5% τα τελευταία δύο τρίμηνα.

Η ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβραδύνθηκε από το δεύτερο στο τρίτο τρίμηνο, με τη γαλλική και την ιταλική οικονομία να συρρικνώνονται, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, η οικονομική “ανάπτυξη στην περιοχή του ΟΟΣΑ επιταχύνθηκε στο 1,4%, σε σχέση με την ανάπτυξη 1,0% το δεύτερο τρίμηνο”, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος αποτελεί πολιτικό φόρουμ 34 προηγμένων οικονομιών.

“Μεταξύ των επτά μεγαλύτερων οικονομιών (του ΟΟΣΑ), η Ιαπωνία σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης (2,6%) και η Ιταλία τη μεγαλύτερη συρρίκνωση (1,9%)”, αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Οργανισμός.

Συνολικά, οι οικονομίες του ΟΟΣΑ αναπτύχθηκαν κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο, παρουσιάζοντας την ίδια εικόνα με το δεύτερο τρίμηνο.

Η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ ανήλθε στο 0,7%, από 0,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας επιταχύνθηκε στο 0,8%, από 0,7%.

Στην Ιαπωνία, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα στο τρίμηνο, με την οικονομική δραστηριότητα να αυξάνεται κατά 0,5, κάτω από το 0,9% που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο.

Η παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,1% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 0,2%, κάτω από τον ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,3% που καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο.

Τα τελευταία στοιχεία είναι σύμφωνα με αρκετές από τις πρόσφατες ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την κρίση είναι αδύναμη και εύθραυστη.

Η ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης, της Γερμανίας, επιβραδύνθηκε απότομα στο 0,3%, από 0,7% το δεύτερο τρίμηνο .

Η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1%, έχοντας αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% το δεύτερο τρίμηνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα