Ο Α. Βγενόπουλος απαντά στην Ε. Χαραλαμπίδου

16:32 18/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε μία μικρή επιχείρηση ο επικεφαλής σαφώς και γνωρίζει προσωπικά τους μεγάλους πελάτες, σε μια μεγάλη τράπεζα, όμως, ο Πρόεδρός της δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει και να έρχεται σε επαφή με τους δανειακούς πελάτες, αναφέρει ο πρώην μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της Μαρφίν Λαϊκής Ανδρέας Βγενόπουλος σχολιάζοντας αναφορές της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης

Χαραλαμπίδου σε σχέση με δάνεια που παραχωρήθηκαν από την τράπεζα στον Έλληνα επιχειρηματία Μιχάλη Ζολώτα.

Σε σημερινή ανακοίνωση, ο κ. Βγενόπουλος καταλογίζει στην κ. Χαραλαμπίδου προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης “από τις καταλυτικές ευθύνες της ΑΚΕΛικής διακυβέρνησης” και απόκτησης δημοσιότητας “αντιπαρατασσόμενη με τους `μισητούς` Έλληνες της Λαϊκής”, προσθέτοντας ότι “κάθε αναπάντητη αμετροεπής της εμφάνιση την ωθεί αυτάρεσκα σε νέα επίπεδα αφελών δηλώσεων και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον ασυλίας, αφού κανείς στην Κύπρο δεν τολμά να της αντιπαρατεθεί λόγω του κινδύνου να θεωρηθεί φίλος των «κακών Ελλήνων”.

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρει ότι εκ της θέσεως και αρμοδιοτήτων του δεν είχε καμία επαφή με τους πλείστους πελάτες της τράπεζας “παρά μόνον όταν (πολύ σπάνια) μου εζητείτο από τις αρμόδιες υπηρεσίες η συμμετοχή μου σε κάποιους χειρισμούς που ως επί το πλείστον ήταν η προσέλκυση μεγάλων καταθετικών πελατών”. Προσθέτει ότι “σε αυτά τα πλαίσια η Τράπεζα, μέσω των αρμοδίων στελεχών, τμημάτων και επιτροπών, χορηγούσε πολλά και μεγάλα δάνεια σε πελάτες της που εγώ δεν γνώριζα προσωπικά και σε αυτές τις περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια προς τις εταιρείες του κ. Ζολώτα, όταν δε λόγω Παναθηναϊκού τον εγνώρισα αργότερα, τη μία και μοναδική φορά που πήγε να μου ανοίξει συζήτηση για τη σχέση του με την τράπεζα τον παρέπεμψα στα αρμόδια όργανα”.

Συνεχίζοντας, κ. Βγενόπουλος ερωτά την κ. Χαραλαμπίδου “γιατί όμως ασχολείστε μόνο με το παρασκήνιο και το κουτσομπολιό και όχι με την ουσία”, θέτοντας σειρά ερωτημάτων: ”Τι ποσοστό υπερκάλυψης είχαν τα δήθεν ακάλυπτα δάνεια Ζολώτα όταν χορηγήθηκαν; Είναι αλήθεια ότι όταν αργότερα εμφανίσθηκαν προβλήματα η διοίκηση των Ελλήνων τον επίεσε ώστε να του πάρει σαν πρόσθετες εξασφαλίσεις ό,τι είχε και δεν είχε, ακόμη και ακίνητα που ανήκαν σε άλλες εταιρείες εκτός των αρχικών εξασφαλίσεων; Είναι αλήθεια ότι η διοίκηση των Ελλήνων δεν του χάρισε ούτε ένα Ευρώ; Και τέλος είναι αλήθεια ότι η κρατική διοίκηση των Κυπρίων που επακολούθησε όχι μόνον δεν προχώρησε σε καμία εχθρική ενέργεια εναντίον του, αλλά αντίθετα προχώρησε σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή, αν όχι και περίεργη, μεταχείριση των δανειακών του εκκρεμοτήτων;”

Οι απαντήσεις θα κάνουν την κ. Χαραλαμπίδου, αναφέρει, ο κ. Βγενόπουλος, να κρυφτεί “μαζί με τους γνωστούς-άγνωστους φίλους σας που πρόσφατα τους ονομάσατε `ανώνυμους εμπειρογνώμονες` και δημοσιεύσατε το «πόρισμά» τους που δημιούργησε φόβο και τρόμο σε όλες τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες που αντελήφθησαν λόγω της παρεμβάσεώς σας ότι έχουν πρόβλημα ρευστότητας αφού όλοι εκεί στην παρέα σας εξισώσατε την συνήθη ρευστότητα που αντλείται από την ΕΚΤ με το ELA”, προσθέτει.

Περαιτέρω, ο κ. Βγενόπουλος υποστηρίζει απευθυνόμενος στη βουλευτή ότι δεν έχει “ούτε τις στοιχειώδεις γνώσεις για τα οικονομικά και τραπεζικά θέματα”, κάνει αναφορά σε στενό της φίλο και συνεργάτη, Ελληνα δημοσιογράφο, “που κατηγορείται ακόμη και για πλαστογραφία στη λίστα Λαγκάρντ, που μάλιστα τον εμφανίσατε στην Κύπρο και τον περιφέρατε στα κανάλια για να με βρίζει, είχε γράψει πρόσφατα στα πλαίσια της λασποεκστρατείας εναντίον μου: `Όπως είναι γνωστό, οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα περνάνε στον Όμιλο Πειραιώς με αντίτιμο 524 εκατομμύρια. Δηλαδή ο όμιλος Σάλλα παίρνει 16 δισ. καταθέσεων και 16,5 δισ. δανείων που θα εισπραχθούν έναντι μόλις μισού δισ. Καθαρό κέρδος 32 δισ. Αυτό είναι μια ακόμη πλευρά του σκανδάλου, με θύμα μια ακόμη χώρα: Την Κύπρο`”.

Δηλαδή, “ο φίλος σας κυρία μου προσθέτει δάνεια και καταθέσεις για να καταλήξει στο ποιο είναι το κέρδος. Στην προκειμένη περίπτωση μήπως πρέπει να ανασύρει κανείς το ρητό «πες μου ποιος είναι ο φίλος σου για να σου πω ποιος είσαι;”, προσθέτει.

Συνεχίζοντας να απευθύνεται στην κ. Χαραλαμπίδου, ο κ. Βγενόπουλος στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι “είχατε την αφέλεια στις 14 Οκτωβρίου του 2013 να δώσετε αυτάρεσκα στην δημοσιότητα επιστολή σας προς τον κ. Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα με την οποία ζητούσατε να `εκσυγχρονισθεί το Νομοθετικό πλαίσιο, με αναδρομική ισχύ, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η δίωξη αυτών που έχουν συμβάλει στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας…`».

“Πέραν του ότι ομολογείτε εμμέσως ότι με το υπάρχον Νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι δυνατή η δίωξη των `κακών τραπεζιτών`, την ίδια στιγμή που παραπλανείτε τον κυπριακό λαό για `ποινικά αδικήματα και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων`, διερωτώμαι εάν συμβουλευτήκατε έστω και έναν πρωτοετή φοιτητή της Νομικής για να σας υποδείξει την αρχή `nullum crimen nulla poena sine lege` προτού εκτεθείτε ως προς την ποιότητα της συνεισφοράς σας στο νομοθετικό έργο της Κυπριακής Βουλής…”, καταλήγει ο κ. Βγενόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα