Δύο πρώην Υπουργοί του Κληρίδη θυμούνται

16:42 18/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θύμισες από πτυχές της ζωής του Γλαύκου Κληρίδη ξεδιπλώνουν δύο πρώην Υπουργοί του, ο πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας και ο πρώην Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή.

Και οι δύο παρευρέθηκαν το πρωί στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο ιστορικό ηγέτη της Κύπρου.

Κληθέντες από δημοσιογράφους να πουν δύο λόγια για τον ηγέτη-άνθρωπο που έφυγε και οι δύο ξεδίπλωσαν τις αναμνήσεις τους περιγράφοντας την μεγαλοσύνη του χαρακτήρα του.

Δεν μπορώ, είπε ο κ. Μουσιούττας, να βρω καινούργιες λέξεις καινούργια λόγια για να πω πέραν εκείνων που κατά κόρον έχουν λεχθεί γι αυτό τον άνθρωπο.

“Είναι ο άνθρωπος ο τίμιος, ο ανεκτικός, ο μεγαλόψυχος, ο μεγαλόκαρδος, ο ταπεινός, Εζησα διάφορες πτυχές της ζωής του μαζί του και είναι για μένα μια μεγάλη απώλεια ο θάνατος του. Αν ο Γλαύκος Κληρίδης αναλάμβανε την προεδρία του κράτους σε μια περίοδο πριν από αυτή που ανέλαβε ίσως η τύχη μας θα ήταν διαφορετική”, σημείωσε.

Ο Γλαύκος Κληρίδης, συνέχισε ο κ. Μουσιούττας, στα δέκα χρόνια της προεδρίας του με κράτησε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – μαζί διοριστήκαμε, μαζί φύγαμε.

“Για να δείξω την τιμιότητα του ανθρώπου, κάποτε στο Υπουργικό Συμβούλιο προβληματιζόμασταν πώς να απασχολήσουμε ένα επίσημο προσκεκλημένο που είχαμε. Ο κ. Κούρος του είπε : κ. Πρόεδρε δεν μας δίνεις το κότερο σου να σου βάλουμε το πετρέλαιο από το κράτος και να τον πάρεις μια βόλτα από την Λάρνακα μέχρι την Πάφο; Κι εκείνος γύρισε και του λέει : Παντελή κι αυτός που θα δει να βάζετε πετρέλαιο στο κότερο μου, θα πει ότι το κράτος μου γεμίζει το κότερο για πετρέλαιο για να κάνω εγώ βόλτες. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει”, σημείωσε.

Πήγα πρόσφατα και τον είδα στο Μενεού, σημείωσε, σε ένα σπίτι ταπεινό όμοιο με 50 ή 100 άλλα κάποιας οικιστικής ανάπτυξης που έγινε εκεί.

“Εκεί μέσα ζούσε ο μεγάλος Κληρίδης. Σε ένα ψαθί τόπο για κουζίνα, καθιστικό κλπ. εκεί χωρούσε η μεγαλοσύνη του ανθρώπου και η ταπεινότητα του”, πρόσθεσε.

Τα χαρίσματα που διέκριναν τον Γλαύκο Κληρίδη, συνέχισε, είναι σπάνια και δύσκολα τα συναντά κανείς στην σημερινή μας κοινωνία.

“Να πω για την μεγαλοσύνη του ανθρώπου. Κάποτε οι δύο εργοδοτικές οργανώσεις βρίσκονταν σε μια αντιπαλότητα όσον αφορά το μέγεθος της εκπροσώπησης τους στα τριμερή σώματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επέμενε η μια Οργάνωση ότι θα έπρεπε να υιοθετήσω τις σκέψεις της και να υποστηρίξω τους ισχυρισμούς της. Ηταν κατά την γνώμη μου άδικη και δεν το έπραξα. Οταν είχαν μετά την γενική τους συνέλευση και κάλεσαν τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς ασφαλώς ήμουν κι εγώ κάτω μεταξύ των προσκεκλημένων. Εκεί είχα υποστεί μια επίθεση από τον Πρόεδρο της Οργάνωσης αυτής γιατί να μην υποστηρίξω τις δικές τους θέσεις και ο Πρόεδρος Κληρίδης παρά το γεγονός ότι είχε χαιρετίσει και είχε καθίσει στην θέση του όταν τέλειωσε η συνέλευση ζήτησε τον λόγο και βγήκε στο βήμα κι είπε : Με ενοχλεί όταν οι Υπουργοί μου γίνονται στόχος επίθεσης από τη στιγμή που εφαρμόζουν την δική μου πολιτική και ο Υπουργός Εργασίας την δική μου πολιτική εφάρμοζε. Δεν μπορώ να σας πω τι έγινε τότε. Μόνο που δεν υπήρχαν τρύπες να κρυφτούν οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση”, πρόσθεσε.

Σας διαβεβαιώνω, συμπλήρωσε ο κ. Μουσιούττας, ότι δεν γνώρισα άνθρωπο του μεγέθους του αναστήματος του Γλαύκου Κληρίδη.

Ο κ. Χριστοφή είπε ότι η Κύπρος ολόκληρη πρέπει να τιμά τον μακαριστό Κληρίδη γιατί ήταν ένας άνθρωπος που ανάλωσε όλη του την ζωή για εξυπηρέτηση του κοινού καλού και στόχος και επιδίωξη του πάντοτε ήταν να εξυπηρετήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημόσιο συμφέρον.

“Ο Κληρίδης για μένα υπήρξε ένας γίγαντας ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας, ένας πολιτικός που θα αφήσει ανεξίτηλη την σφραγίδα του για πάντα στην κυπριακή ιστορία και θα καταγραφεί ως ένας από τους μεγάλους Κύπριους πολιτικούς.

Ο κ. Χριστοφή ανέφερε ότι υιοθετεί πλήρως την εισήγηση που έχει γίνει για την ονομασία του Αεροδρομίου Λάρνακας σε Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας Γλαύκου Κληρίδη.

Ερωτηθείς για την συνεργασία μαζί με τον αείμνηστο Κληρίδη, είπε πως “άκουε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή τους συνεργάτες του. Διέθετε κάποιο χρόνο για να αναλύσει στα γρήγορα αυτά που άκουε για να οδηγηθεί σε μια απόφαση που ήταν πάντοτε ικανοποιητική γι’ αυτούς που ασχολούνταν με το θέμα. Πράος μειλίχιος, καλότατος και διαπνεόταν με ένα πνεύμα δημόσιας ευθύνης και περισυλλογής”.

Keywords
Τυχαία Θέματα